Situatie inedita: CEDO va examina, in premiera, plingerea impotriva Frantei fata de refuzul repatrierii unei familii de jihadisti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat, în premieră, să examineze plîngerea depusă împotriva Franţei în urma refuzului acestui stat de a repatria o familie de jihadişti, transmite AFP, potrivit agerpres.

Doi francezi au sesizat, în Mai 2019, Curtea de la Strasbourg pentru a obţine condamnarea statului francez pentru refuzul de a o repatria pe fiica lor, născută în 1991 şi plecată în Siria în 2014, unde a născut doi copii, acum în vîrstă de 5 şi, respectiv, aproape 4 ani. Cei doi copii şi mama lor au fost răniţi în lupta de la Baghouz, ultimul bastion al grupării jihadiste Stat Islamic în Siria, cucerit la 23 Martie de coaliţia arabo-kurdă.

Familia este reţinută de atunci în tabăra Al-Hol, în Kurdistanul irakian, în condiţii sanitare dramatice şi inumane. ”Prin refuzul de a repatria această mamă şi pe cei doi copii bolnavi, răniţi şi într-o stare de slăbiciune extremă, (…) Franţa îi expune în mod conştient şi deliberat pe aceştia tratamentelor inumane şi degradante, încălcînd astfel Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, arătau avocaţii petenţilor.

Ţinînd cont de ”riscul extrem de serios pentru viaţa, sănătatea şi situaţia personal a acestei familii”, plîngerea reclamă un tratament prioritar din partea CEDO. Avocaţii invocau faptul că decizia Franţei constituie o încălcare a paragrafului 2 din articolul 3 al Protocolului nr. 4, potrivit căruia nimeni nu poate fi privat de dreptul de a intra pe teritoriul statului al cărui cetăţean este.

Luni, în primele etape ale procedurii, CEDO a publicat o prezentare a faptelor din această plîngere, precum şi o serie de întrebări adresate părţilor, care au la dispoziţie cîteva săptămîni pentru a răspunde. Ulterior, Curtea va judeca această cauză şi va decide condamnarea sau nu a statului francez. Hotărîrea nu este aşteptată mai devreme de şase luni, a precizat CEDO, la solicitarea AFP.

”În particular, la CEDO va trebui să stabilească dacă soarta francezilor reţinuţi în străinătate ţine de jurisdicţia Franţei (şi, deci, îi poate fi imputată)”, a scris pe Twitter Nicolas Hervieu, specialist în drept european.

În Aprilie 2019, Consiliul de Stat al Franţei a respins mai multe cereri ale unor francezi care solicitau să fie repatriaţi. Consiliul a considerat că subiectul ţine de diplomaţia franceză şi, prin urmare, îi excede competenţele.

Nici un alt stat membru al Consiliului Europei nu a făcut pînă acum obiectul unei plîngeri de acest fel, a indicat CEDO.