SITUATIA ECHIPAJULUI MOLDOVENESC CAPTURAT DE TALIBANI

Guvernul a creat o celulă de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la situația echipajului moldovenesc capturat de talibani, a anunțat premierul interimar Gheorghe Brega după ședința de urgență la Guvern convocată în dimineața zilei de 25 noiembrie în legătură cu incidentul din Afganistan.

Gheorghe Brega a menționat că a fost solicitat ajutorul misiunilor diplomatice din Afganistan și, în primul rînd, al Statelor Unite ale Americii și României pentru a elucida soarta echipajului capturat.

”La moment multe lucruri sînt neclare, dar una este clar, în elicopterul privat care prestează servicii în Afganistan prin contract cu alte firme private, se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului moldovenesc. Elicopterul, probabil, a fost doborît de către talibani, într-o regiune unde se află mulți kirghizi și tadjici. La aterizare toți pasagerii erau vii. Talibanii i-au atacat cu arme de foc și au ucis trei persoane”, a spus premierul interimar. Oficialul a adăugat că se presupune că unul dintre decedați este cetățean al Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lîngă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară. Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior.

Elicopterul era al companiei Valan International Cargo Charter, specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A participat la mai mule misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuînd totodată zboruri sub egida ONU.

Incidentul a avut loc în provincia Faryab, o regiune aflată sub controlul talibanilor.