SITUATIA DIN AGRICULTURA, DIN NOU IN ATENTIA CONSILIULUI COALITIEI DE GUVERNARE

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întîlnit luni, 3 august, în cadrul consiliului coaliţiei de guvernare, cu participarea premierului şi preşedintelui ţării. Reprezentanţii celor 2 formaţiuni au discutat despre situaţia din ţară în contextul crizei pandemice, dar şi despre situaţia din agricultură.

Părţile au vorbit despre un program de susţinere a fermierilor, soluţiile de moment pentru problemele acestora, dar si pentru următoarea perioadă. Deputaţii au discutat şi despre decizia guvernului privind alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii ha vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei/ha. Banii vor ajunge la fermieri chiar în luna august.

Ulterior, Guvernul va lansa discuţiile privind evaluarea pierderilor şi pentru grupa a doua de cereale – porumbul şi floarea soarelui. Astfel, ar putea fi alocate compensaţii şi pentru producătorii acestor tipuri de cereale.

S-a convenit că autorităţile vor continua comunicarea cu fermierii, atît pe platforma guvernamentală, cît şi pe cea parlamentară, în vederea identificării şi altor soluţii. Unele dintre acestea ar fi facilitarea accesului fermierilor la obţinerea subvenţiilor din Fondul National de Dezvoltare Agricolă şi Mediul rural, în condiţiile de criză actuală, purtarea discuţiilor cu sectorul bancar şi nebancar în vederea creării anumitor facilităţi la achitarea plăţilor aferente creditelor, iniţierea unui dialog cu partenerii de dezvoltare privind suportul pentru agricultură etc.

Parlamentarii au discutat şi despre situaţia din ţară în contextul COVID-19 şi dinamica creşterii numărului de cazuri. Autorităţile urmează să aibă discuţii suplimentare cu cei care gestionează piscine, pentru a urmări respectarea normelor sanitare şi a examina eventuala redeschidere a acestora.

Totodată, s-a vorbit despre începutul noului an şcolar, despre condiţiile în care va avea loc procesul de studii astfel încît atît elevii, cît şi profesorii să fie în siguranţă. Guvernul va aloca 50 mln lei pentru materiale de protecţie în fiecare instituţie de învăţămînt.