SITUAŢIE TENSIONATĂ LA DONEŢK; REBELII AU COMASAT BLINDATE ÎN ZONA AEROPORTULUI ŞI LE CER LOCUITORILOR SĂ PLECE

O situaţie tensionată domina vineri împrejurimile aeroportului din Doneţk, situat la periferia capitalei regionale cu acelaşi nume, fief al separatiştilor proruşi, un obiectiv strategic, apărat cu înverşunare de către forţe ucrainene, care controlează doar incinta aeroportului, informează Unian şi 62.ua.

Rebelii au comasat în apropierea aeroportului blindate şi tunuri de artilerie, recomandîndu-le oamenilor din cartierele alăturate să plece în locuri mai sigure.

«Concentrare mare de persoane în uniforme de camuflaj, care par să aibă asupra lor arme. Se pare că vor să încercuiască aeroportul şi au blocat căile de acces spre acesta», a relatat site-ul 62.ua, cu referire la postări ale unor locuitori ai Doneţkului în reţelele sociale.

O coloană de tancuri a trecut prin oraş, îndreptîndu-se spre aeroport, iar rebelii se pregătesc de lupte de stradă. Pe unele artere, tancurile au fost plasate în poziţie de luptă. Sînt de asemenea şi tunuri de artilerie, citează Unian site-uri ale rebelilor.

În zona uzinei constructoare de maşini (Tocimaş) au fost văzute cel puţin două blindate. Se presupune că pe teritoriul uzinei au fost amplasate mai multe tunuri. Aproape de Centrul pentru ocuparea forţei de muncă şi lîngă o şcoală de alături, rebelii au luat poziţie de luptă. Se pare că se pregăteşte o provocare importantă, relatează agenţia de presă ucraineană.

În cartierul Kiev din Doneţk se închideau vineri înainte de prînz sedii de întreprinderi, magazine şi alte instituţii, după ce angajaţii au fost avertizaţi telefonic să părăsească locurile de muncă şi să plece la casele lor. Prima impresie este că rebelii încearcă să preia cu orice preţ controlul asupra aeroportului înainte de alegerile (parlamentare) de duminică, apreciază unii comentatori ucraineni.

Potrivit primăriei din Doneţk, nici noaptea de joi spre vineri nu s-a scurs în linişte. De la 01:00 au început tirurile din arme de calibru mare, dar nu s-au înregistrat cazuri de distrugeri de locuinţe.

Sursa: Agerpres