„SISTEMUL PLAHOTNIUC” SI MISTERIOSII BANDITI CARE AU SPART AGROINDBANK

Posibile surprize dacă „bravo lor” vor fi prinşi

Sigur că cele ce urmează întră în zona speculativă, numai că e vorba de tipul de speculaţii logice, care sînt sugerate clar de realitatea criminală pe care Vladimir Plahotniuc a impus-o Statului Republica Moldova. Cînd un interlop, proxenet şi criminal ajunge să controleze şi politic o ţară, atunci toţi cei care i se supun credincios de dragul banilor sînt la fel ca şi el. Cînd spunem despre Plahotniuc că este un interlop, proxenet şi un criminal, acelaşi lucru îl putem spune, fără riscuri, şi despre PDM şi toţi cei care i s-au supus.

 

Spargerea şi jefuirea Agroindbank

Este deja notoriu faptul că, în noaptea de 5 spre 6 Iulie 2019,sucursala Chişinău-Buiucani a băncii Moldova Agroindbank a fost spartă şi prădată de bandiţi.Alexei Laza, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), a declarat, pentru ZdG, că numărul persoanelor care depun declarații la Poliție în calitate de persoane păgubite în dosarul furtului de la MAIB crește zilnic. Privitor la cei care au dat spargerea, Laza a făcut o afirmaţie care m-a lăsat mască, spunînd că aceștia „n-au lăsat nici o urmă. Au lucrat bine, bravo lor. Au lucrat foarte profesional, fără să lase urme”, a spus admirativ Laza. Deocamdată, aflu că prejudiciul ar fi de circa 60 de milioane de lei, deşi, personal, cred că e cu mult mai mare.

Alexei Laza, însă, afirmă că „e greu de vorbit” despre implicarea angajaților companiei de pază. „Pază fizică la bancă nu era. De asta și s-a întîmplat ce s-a întîmplat, dar noi nu știm care era înțelegerea dintre bancă și compania de pază. Vom stabili”, a precizat Alexei Laza. „Noi, la ziua de azi, nu avem nici un bănuit. Camerele de supraveghere au fost deconectate. Aici a lucrat o persoană care cunoaște foarte bine procedura și cum funcționa totul. Casetele respective nu aveau conectare la sistemul de alarmă. Pur și simplu, filiala băncii are un sistem de alarmă care a fost deconectat totalmente. Și camerele de supraveghere, și semnalul radio. Toate astea s-au făcut din interiorul băncii. Presupunem că a fost implicat cineva care, posibil, a activat la bancă sau la compania de pază. E un volum de lucru foarte mare”, a subliniat șeful adjunct al INI.

Reamintesc că bandiţii au fi pătruns în bancă prin tăierea gratiilor de la geam și forțarea acestuia, precum și prin deteriorarea lacătului de la camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranță ale deponenţilor individuali. Potrivit Poliției, din camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranță, hoţii au spart 82 de casete individuale din care au furat bani, bijuterii, acte şi alte bunuri de preţ.

 

Reacţia halucinantă a conducerii băncii Moldova Agroindbank

Referitor la informaţiile care au fost publicate de unele instituţii mass-media privind „incidentul din 6 Iulie a.c.” de la sucursala Chişinău-Buiucani a Moldova Agroindbank „conducerea băncii face următoarele precizări:

1. Banca dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate, inclusiv în sucursala Chişinău-Buiucani. Standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate, fapt cunoscut şi de organele de drept.

2. Serviciile de securitate contractate de bancă şi prestate de o companie licenţiată de Ministerul Afacerilor Interne corespund standardelor impuse în condiţiile de licenţiere…”

Băi, conducere a Agroindbank, dacă tot spui că „dispui de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate”, atunci cum de ai fost spartă? Băi, conducere a Agroindbank, spargerea asta e doar un simplu „incident” pentru tine cînd e vorba de un atac banditesc bine pus la punct prin care s-au furat cel puţin 60 de milioane de lei? A, să nu uităm, Media Security este compania care asigura paza sucursalei MAIB, care nu a răspuns la solicitarea ZdG de a discuta la subiect, angajații companiei menționînd că nu pot vorbi despre acest caz.

 

Banca nu putea fi spartă decît de către „bandiţii lui Plahotniuc”

Nu exagerez deloc atunci cînd spun că mă pricep binişor la chestiunile astea, iar asta din perspectiva unui om aflat de partea Legii. Ca să spargi şi să jefuieşti o bancă, bandit fiind, ai nevoie de cîteva atuuri, iar aici mă voi referi la doar două. În primul rînd, e costisitor, trebuie să ai bani mulţi pentru ca să cumperi informaţii din interior, tehnică de spargere etc. În a doua dimensiune, spargerea unei bănci nu este deloc costisitoare atîta vreme cît ai complicitate politică, informaţii gratuite şi cointeresate din interior şi „agrementul” cîrtiţelor din serviciul de pază.

Aşadar, cine putea să spargă sucursala Chişinău-Buiucani a Moldova Agroindbank? Mafia şi „Sistemul Plahotniuc”, zic eu, aşteptînd să mă cheme în judecată, iar eu să refuz să fiu judecat în absenţa unei confruntări juridice cu el. Acum, e convingerea mea nestrămutată, Plahotniuc face tot ceea ce-i mai stă în putinţă ca să se răzbune pe o „Moldovă nerecunoscătoare faţă de pustiul de bine pe care el a vrut să i-l facă”. Acest interlop şi criminal încă periculos pînă cînd nu va fi încătuşat, dincolo de asigurarea securităţii propriului trup fizic nemernic, vrea, bineînţeles, tot în stil mafiot, să se răzbune pe această ţară despre care el crede că-i este „nerecunoscătoare lui”.

Să nu uităm că în subordinea lui criminală s-au aflat însemnate forţe din SIS, MAI şi din formaţiunile paramilitare cu etichetă de firme de protecţie şi pază! Multe dintre aceste structuri au fost suficient de „complicitate şi îndoctrinate” cu nădejdea că interlopul criminal Plahotniuc se va întoarce pe „cal alb”, nu în cătuşe. Anume aceste structuri cred că „au protejat şi securizat” atacul banditesc asupra băncii Agroindbank. Aici trebuie să fim atenţi la angajaţii băncii, cei ai firmei de pază şi la „lenoşii”anchetatori care „nu pot să nu-i descopere pe bandiţi”! Am certitudinea că e vorba despre un jaf subversiv coordonat de către „Sistemul Plahotniuc”.

Operaţiunea în sine a fost bine gîndită. În primul rînd, este şubrezită încrederea în sistemul securităţii bancare, asta în paralel cu vîlva inevitabilă despre adevăraţii profitori ai „jafului secolului”. În al doilea rînd, avem de-a face cu tentativa de compromitere a capacităţii actualei alianţe de guvernare de a asigura securitatea depunerilor bancare ale cetăţenilor. În al treilea rînd, sînt sigur, banditul de Plahotniuc le-a sugerat celor care „au asigurat siguranţa spargerii băncii” că nu toţi păgubiţii vor avea curajul să spună cît li s-au furat din casetele individuale.

Cînd scriu aceste rînduri, se vehiculează o pagubă de circa 60 de milioane de lei. Cînd scriu aceste rînduri, sînt sigur că Plahotniuc ştia cine şi cît a depus în acele casete individuale sparte. Cînd scriu aceste rînduri, sînt absolut convins că suma totală furată este infinit mai mare, numai că păgubaşii nu vor avea curajul să o declare pentru că nu pot să-i justifice provenienţa legală, iar Plahotniuc ştia asta.

Dacă vor fi prinşi bandiţii, vom avea mari surprize!”

Mihai CONŢIU