SIS-UL VA TRECE IN SUBORDINEA PARLAMENTULUI

Serviciul de Informații și Securitate va trece în subordinea Parlamentului. Majoritatea deputaților a aprobat proiectul în lectură finală.

Majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede transferul Serviciului de Informații și Securitate de sub controlul președintelui țării în subordinea Parlamentului. Proiectul a fost votat în lectura a doua cu 51 de voturi.

Anterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii au propus scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui țării și trecerea acestuia sub controlul Parlamentului, așa cum a fost pînă în 2019. 

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Totodată, președintele ales, Maia Sandu a anunțat ieri că va contesta inițiativa socialiștilor la Curtea Constituțională, dacă aceasta va fi adoptată în plen. 

Sursa: sputnik.md