SIRIA: SERGHEI LAVROV ACUZA COALITIA CONDUSA DE SUA DE "PROVOCARI" IMPOTRIVA TRUPELOR RUSESTI

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat forțele coaliției conduse de SUA de comiterea unor "provocări sîngeroase" împotriva trupelor ruse în Siria, într-un interviu publicat miercuri, relatează AFP.

"Activitățile forțelor conduse de SUA ridică numeroase întrebări", a declarat șeful diplomației ruse într-un interviu acordat cotidianului saudit Asharq al-Awsat.

"În unele cazuri, aceste forțe au încurajat indirect alți teroriști să atace poziții strategice preluate în mod legitim de Damasc ori s-au angajat deliberat în provocări sîngeroase împotriva forțelor noastre", a declarat Lavrov.

Ministrul rus s-a referit la Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington în cadrul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic, în special împotriva pozițiilor jihadiștilor în orașul Raqqa.

Rusia a acuzat luna trecută FDS de încercarea de a sabota ofensiva armatei siriene susținute de Moscova împotriva jihadiștilor Statului Islamic în împrejurimile orașului Deir Ezzor, unde un general rus a fost ucis la sfîrșitul lunii septembrie.

Pentru a preveni ciocniri nedorite, o "linie de deconflictizare" a fost convenită în nord-estul Siriei între coaliție, FDS, pe de o parte, și guvernul sirian și Rusia, pe de alta. Cu toate acestea, coaliția a acuzat după aceea că aviația rusă i-a bombardat aliații din FDS.

Termenul de "deconflictizare" este folosit de militari pentru a desemna măsurile luate în scopul de a evita accidente legate de prezența diferiților actori care luptă împotriva inamicilor într-o anumită zonă.

"Astăzi, toți actorii trebuie să renunțe la ambițiile lor geopolitice și să contribuie pe deplin la restabilirea stabilității și securității în Siria și în tot Orientul Mijlociu și în Africa de Nord", a declarat Lavrov pentru Asharq al-Awsat.

În acest context, ministrul rus a lansat un apel la ridicarea sancțiunilor împotriva administrației președintelui sirian Bashar al-Assad pentru a contribui la redresarea Siriei.

Referitor la stadiul relațiilor dintre Moscova și Washington, Lavrov a declarat că partea rusă nu este "responsabilă de actuala deteriorare" a legăturilor, acuzînd de aceasta precedenta administrație americană a președintelui Barack Obama.

Șeful diplomației ruse a adăugat că Moscova dă dovadă de reținere față de Washington sub actuala președinție a lui Donald Trump. Dar "noi nu putem lăsa nimic să treacă fără reacție", a subliniat el, menționînd în special sancțiunile "ostile" impuse de SUA Rusiei.

Sursa: Agerpres