SIRIA: RUSIA ADUCE ACUZATII GRAVE LA ADRESA SUA, REPROSINDU-LE CA AR FURNIZA ACOPERIRE JIHADISTILOR

Statele Unite ale Americii ar furniza acoperire de facto unităților grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și s-ar preface doar că luptă împotriva terorismului în Orientul Mijlociu, a acuzat marți Ministerul Apărării rus, potrivit căruia avioane americane ar fi încercat să împiedice lansarea de lovituri rusești asupra unor poziții jihadiste în apropierea orașului Abu Kamal, relatează Reuters și TASS.

Potrivit acestuia, SUA îi acoperă pe militanții Statului Islamic pentru a-i folosi în promovarea intereselor lor în Orientul Mijlociu, conform TASS.

Mai mult, Ministerul Apărării de la Moscova susține că aviația americană a încercat să împiedice lovituri aeriene rusești asupra Statului Islamic în jurul orașului sirian Abu Kamal. În acest scop, avioanele «coaliției» ar fi intrat într-o zonă situată la 15 km distanță de Abu Kamal pentru a împiedica activitatea aparatelor rusești.

«Aceste fapte sînt dovezi concludente că SUA, imitînd o luptă fără concesii împotriva terorismului în fața comunității internaționale, furnizează de fapt acoperire unităților Statului Islamic», susține ministerul citat.

«Astfel de acțiuni ale «coaliției internaționale» sînt o dovadă a faptului că ofensiva rapidă a forțelor siriene la Abu Kamal a subminat planurile SUA de a crea organisme de putere «proamericane», care să nu se subordoneze guvernului sirian, pentru administrarea teritoriilor de pe malul estic al Eufratului», susține instituția de apărare rusă.

Ministerul Apărării rus a dat publicității și o serie de imagini realizate de drone în data de 9 noiembrie, care arată cum coloane lungi de jihadiști se retrag - sub presiunea loviturilor aviației ruse și a forțelor siriene - din Abu Kamal spre o zonă la granița cu Irakul.

Conform acestuia, SUA au motivat că nu au bombardat coloanele de rebeli în retragere, întrucît aceștia «se predau de bună voie» și astfel cad sub incidența Convenției de la Geneva privind prizonierii de război.

Premierul rus Dmitri Medvedev, care s-a întîlnit cu președintele american Donald Trump în Asia, a declarat marți că relațiile dintre Rusia și SUA nu au fost de zeci de ani la un nivel atît de scăzut, conform RIA Novosti. Instituind sancțiuni la adresa Moscovei, a adăugat Medvedev, Statele Unite au decis să prezinte Rusia ca inamic.

Sursa: Agerpres