Siria este gata sa reprimeasca acasa un milion de refugiati

Guvernul sirian este pregătit să îşi asume revenirea unui milion de refugiaţi în contextul eforturilor de reconstrucţie sprijinite de Rusia, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit AFP. ‘Din 2015, atunci cînd oraşele şi satele au început să fie eliberate treptat, peste un milion de persoane au revenit la casele lor’, a afirmat Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse. ‘Astăzi, toate condiţiile au fost create pentru revenirea a (încă) aproape un milion de persoane’, a mai spus ministrul rus.

Rusia intervine militar în Siria din Septembrie 2015 în sprijinul forţelor aliatului său, Preşedintele Bashar al-Assad. Sprijinul furnizat de Rusia şi de Iran a permis forţelor guvernamentale să recucerească aproape două treimi din teritoriu din mîinile rebelilor şi jihadiştilor. Pe măsură ce luptele iau sfîrşit în numeroase regiuni, regimul de la Damasc şi aliaţii săi par să-şi intensifice eforturile în vederea reconstrucţiei şi pentru a accelera revenirea celor 5,6 milioane de sirieni alungaţi de conflict. Preşedintele Assad a declarat la începutul lunii Iulie că reconstrucţia Siriei este ‘prioritatea’ sa.

Războiul care devastează din 2011 Siria s-a soldat cu peste 350.000 de morţi, a distrus infrastructura ţării şi a paralizat producţia de electricitate şi de petrol. Banca Mondială a estimat costul pierderilor provocate de conflict la 226 miliarde de euro, reprezentînd de patru PIB-ul ţării de dinainte de război.