SINTEM UNA DIN CELE MAI AVANSATE TARI LA CAPITOLUL POLITICILOR ENERGETICE

Republica Moldova este apreciată drept una din cele mai avansate ţări în domeniul politicilor energetice, potrivit Raportului pe politicile energetice implementate în 11 ţări din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală. Raportul a fost prezentat astăzi la Chişinău de către Agenţia Internaţională pentru Energie şi Programul INOGATE, în parteneriat cu Ministerul Economiei.

„Republica Moldova are o poziţie destul de favorabilă, în sensul adoptării cadrului legislativ şi normativ, a realizat progrese pe piaţa electricităţii pe care a decentralizat-o”, a declarat Maria van der Hoeven, director executiv al Agenţiei Internaţionale Energetice (AIE). Ea a adăugat că „acum marea întrebare este cît de repede Moldova se va mişca pentru a implementa legile şi reglementările care au fost adoptate”.

Republica Moldova a întreprins în ultimul timp un şir de măsuri certe în vederea transpunerii Acquis-ului comunitar, a afirmat Lilia Palii, secretar de stat la Ministerul Economiei. Oficialul s-a referit în context la o serie de legi adoptate, inclusiv cu privire la energia termică şi cogenerare.

Şefa direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică a Ministerului Economiei, Maria Botezatu, a subliniat că Moldova vrea să fie o parte a pieţei energetice europene şi de aceea mizează foarte mult pe implementarea rapidă a interconexiunilor, atît de gaze, cît şi de energie electrică. Este vorba, în primul rînd de construcţia conductei de gaze Ungheni-Chişinău, precum şi a trei conexiuni de energie electrică, la Centru, Sud şi Vest.