SILVIA RADU, „CADINA ELECTORALA” A LUI PLAHOTNIUC, CU CARE VREA SA-L ANIHILEZE PERFID PE CEBAN

Dacă nu era sprayată penal, nu ar fi fost ideală pentru şeful haremului politic

Candidatura pretins ”independentă” a Silviei Radu pentru ocuparea funcției de primar al Chișinăului ilustrează ”ideal” disprețul suveran cu care Vladimir Plahotniuc îi privește/tratează pe chișinăuieni. Dar şi pe cetăţenii moldoveni în general. Orice alegător chibzuit, cinstit și preocupat de bunăstarea orașului în care își duce din greu existența, înainte de a intra în cabina de vot, ar trebui să cugete la felul în care această femeie răsPUBLIKATĂ le-a fost băgată pe gît chișinăuienilor. Aidoma unui iluzionist, Vladimir Plahotniuc a scos-o din pălărie și a pompat-o în funcția de primar interimar la propunerea ”constrînsului penal” primar interimar Nistor Grozavu. Care mai merge în maşina de lux a primăriei ca un mare barosan. În logica de-a dreptul penală a acestui abuz, Plahotniuc putea să-l constrîngă pe Grozavu să propună avansarea în acest post și a muritorului jurnalist moldo-român Victor Nichituș.

A preferat-o însă pe Radu pentru că este ”de aceeași esență”. Ca și Plahotniuc, e drept că la o scară mai mică, Radu, de pe poziții de comandă, a activat într-un sector în care o mie de euro reprezintă o sumă mizerabilă demnă de cutia milei, la Union Fenosa. De-a lungul ultimilor ani, am avut posibilitatea să constatăm că toți cei propulsați de către Plahotniuc în funcții de comandă întrunesc următoarele ”calități”: ori sînt slugarnici în exces de dragul unui trai lipsit de griji (slugi de ocazie și oportuniste perfecte), vechi tovarăși de ”haiducii”, rude prin alianță și cei șantajabil penal. Din această ultimă categorie pare să facă parte Silvia Radu.

 

Pericolul pentru Plahotniuc este Ceban, nu Năstase sau activiștii unioniști

Este clar pentru oricine, în special pentru Plahotniuc, că Ion Ceban, candidat din partea PSRM, are cele mai mari șanse să cîștige alegerile. Orice alegător sincer față de sine, care trebuie să se gîndească prioritar la viitorul Capitalei în care trăiește, nicidecum la partidul care îl susține, înțelege că Ceban este cel mai expertizat, în plan edilitar, dintre toți ceilalți figuranți care aspiră la fotoliul de primar. Anume această expertiză, pe care și-a confirmat-o public prin extrem de numeroase atitudini și acțiuni civico-edilitare și în calitate de consilier municipal, fiind dublată și de popularitatea PSRM la nivel național, l-a determinat pe Plahotniuc să o scoată din jobenul de iluzionist pe ”cadîna electorală” Silvia Radu călare pe tractor.

Oligarhul nu mai vrea să fie prins pe picior greșit așa cum a pățit-o la alegerile prezidențiale. Nu poate admite ca și Primăria Chișinăului să fie cîștigată de socialiști. Doar asta e sarcina lui în faţa Occidentului. Să nu-i lase pe socialişti la putere. Şi atunci va fi ţinut în braţe de europeni şi americani, pe care-i doare în cur de viaţa moldovenilor. În cazul Primăriei, însă, chestiunea nu trebuie încadrată în parametri politici, geopolitici sau geostrategici, așa cum o fac unioniștii obtuzi, nici măcar în strictețea ideologică a unei doctrine de partid, ci în aspirațiile firești ale oricărui locuitor al Chișinăului, care-și dorește ca orașul lui să concureze cu celelalte Capitale europene. Oricine înțelege că Ceban nu are de gînd să repete greșelile lui Chirtoacă, care a transformat Primăria într-o filială a PL, cu priorități unioniste sau lingvistice românești de paradă, ţipătoare, chiar false, nicidecum edilitare.

Temîndu-se că Ceban ar putea cîștiga alegerile din primul tur de scrutin, Plahotniuc a decis că este necesar un al doilea tur de scrutin, în care, absolut sigur, se vor confrunta Ceban și Silvia Radu. Necesitatea turului al doilea este argumentată de analiştii arondaţ televiziunilor de mic litraj, pardon.., tiraj, adică microaudienţă. Acesta este și rostul pentru care, pe unii direct și pe alții indirect, Plahotniuc ”i-a activat” pe contracandidații Valeriu Munteanu, Constantin Codreanu, Alexandra Can etc.

 

Independenta dependentă Silvia Radu

Sigur că nu putem intui în totalitate toate indiciile care l-au determinat pe Plahothniuc să iasă la defilare ”independentă” cu Silvia Radu, dar le putem ghici al dracului de bine pe cele meschin-strategice pentru care a optat. Faptul că ”o obligă” să se declare independentă echivalează cu un scuipat disprețuitor aruncat în fața chișinăuienilor. Oricine vede cum posturile sale de televiziune o prezintă ca fiind un fel de ”Maica Tereza” a moldovenilor călare pe tractor la via ei pe care o cultivă cu atîta duioşie. Că aşa-i la modă în Europa, cînd eşti bogat şi nu mai ştiii ce să faci cu baiii, îţi cumperi sau faci colea o vie şi o cramă. Şi un vaporaş pe Nistru. Dar îl va muta pe Prut, pentru că ucrainenii, pe lîngă Palanca, ne-au mai luat şi Nistrul. Iar guvernarea behăie fericită că-i băgată în seamă de birocraţii UE.

Dar să revenim la Silvicuţa Fenosa… Consilierii lui Plahotniuc ș-au imaginat, probabil, că unul din atuurile Silviei Radu este acela că a fost director la Union Fenosa. Vezi, Doamne, dacă a fost în stare să conducă o astfel de companie gigant, administrarea Chișinăului este un fleac! Aceiași consilieri ai lui Plahotniuc nu au anticipat însă că ar putea ieși la iveală ”urmele menstruale penale” de pe vremea cînd Silvica conducea Union Fenosa. Ca o ilustrare a sfidării specifice unei țațe fudule, vă reamintim că această Silvia Radu mai că nu se plîngea de faptul că salariul ei lunar de la Union Fenosa, de circa 400 de mii de lei, era… prea mic. Asta într-o țară în care mai sînt oameni cu pensii sub o mie de lei și medici cu un salariu de 3000 de lei. Dar şi oameni care nu văd bani cu anii.

Pentru că ei consideră că chișinăuienii și moldovenii, în general, nu au fost umiliți și violați cu sălbăticie destul, strategii lui Plahotniuc, după ce au transformat-o pe Radu în ”independent”, au pus în aplicație ”genialele” idei prin care televiziunile lui Plahotniuc au decis să nu reflecte campania electorală, reflectînd-o totuși pe Silvia Radu pe post de Miss Asfalt sau Miss Trotuar de Chișinău, dar și că ”zîna independetă” este nevoită să intre în menopauză electorală din cauză că este (nu rîdeți!) costisitoare, preferînd să meargă prin casele oamenilor ca să stea de vorbă cu ei la taclale prietenești și electorale. Mă întreb: ce s-ar întîmpla cînd va veni și în casa mea? Oricît de mult ar fi de familiarizată cu electricitatea și cît este de expertă în comercializarea ei la… tensiuni financiare înalte, nu-i dau nici o siguranță că nu-i sparg duliile printr-un șoc scurtcircuitat convulsiv și de lungă durată!

Vă spuneam, altădată, într-u editorial, că Plahotniuc investește bani nebuni în campania electorală a Silviei Radu pentru că o să și-i scoată înmiit. Are nevoie de primăria Chișinăului ca un nou-născut de țîța mamei lui, acesta fiind și motivul pentru care a scos-o în față pe Radu ca să-i alăpteze electoral pe chișinăuieni. Știind că moldoveanul poate fi aburit ușor, Plahotniuc a pus-o pe tanti Radu să cîrpească străzile orașului prin cam toate cartierele, la vedere, cu tam-tam, ca să vadă lumea ce fel de primăriţă în căldurile asfaltului poate fi ea. Parcurgînd o parte din oraș pe jos, trec, firește, pe lîngă acei muncitori care cîrpesc străzile. Firește că totul este făcut de mîntuială, provizoriu, pentru cîteva săptămîni, în scop electoral. La o ploaie mai severă, se duce dracului toată cîrpeala ordonată de Radu sau, cum îmi spunea un muncitor, orice porțiune reparată de ei se dizolvă dacă într-o noapte se pișă pe ea cîțiva cîini vagabonzi sau vreo doi băutori de bere.

Pentru Plahotniuc, Radu este un fel de prezervativ găurit și vîndut unuia care nu mai vrea să aibă copii, adică alte griji pe care nu le poate administra. Nu vreau să pierd prilejul de a vă spune că această mamă, soție și parteneră de afaceri cu toreadorii spanioli ai energiei electrice din Republica Moldova ne-a dat în judecată, pe mine și ziarul, de două ori, pe vremea cînd era o ”amărîtă” de salariată la Union Fenosa cu doar circa 400 de mii de lei pe lună. A pierdut ambele procese. Acum ne asumăm riscul altora, mai ales că acum poate conta pe suportul juridic al celui care i-a ordonat să-i alăpteze electoral pe chișinăuieni. Toți am supt la pieptul mamelor noastre, dar nu ca Silvia Radu!

 

Plahotniuc către Radu: Hai să te fac chiar și primar în umbra Codului Penal!

Nici pe bani și nici beți chișinăuienii nu trebuie să o voteze pe Radu! Votînd-o, e ca și cum am admite că de SIDA sau de cancer te poți trata ca și de o simplă gripă. În ultimul timp, cîteva dezvăluiri de presă ne-au demonstrat că tenebrele penale din trecutul Silviei Radu de la Union Fenosa sînt cu mult mai complexe decît eternul și greu descifrabilul ”etern feminin”. E adevărat că, dintotdeauna, am fost conștient că și femeile pot fi la fel de perfecte mafioate ca și bărbații. Uneori mai dihai! Dar haideți să vedem ce ne dezvăluie presa ce se află nu sub fustele Silviei Radu, ci în spatele chipului ei ce vrea să pară angelic!

Pe data de 27 Aprilie, Redacția UNIMEDIA a publicat un raport al ANRE în posesia căruia intrase. Deși nu vreau ca să-mi plictisesc cititorul cu amănunte scriptice inutile, voi da citire, totuși, cîteva notițe, ca să vedeți că și Radu este un Plahotniuc miniatural:

"Cheltuieli suplimentare și ineficiente în sume considerabile" și "nerespectarea principiului eficienței maxime la costuri minime". Sînt doar cîteva din concluziile unui raport ANRE efectuat în 2013 legat de activitatea din perioada anilor 2010-2012 la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova ce era condus, la moment, de Silvia Radu, actual primarul general interimar degrevat.

”Raportul menționează mai multe nereguli grave în gestionarea întreprinderii, iar potrivit unor surse, acesta a ajuns și în atenția organelor de drept, dar care au rămas fără un răspuns. De asemenea, de-a lungul anilor, documentul a stîrnit multiple discuții la ANRE. Interesant este că, la finele lui 2015, după o ședință la care a fost întrebată, din nou, despre neregulile depistate, Silvia Radu anunța subit că părăsește funcția de conducere a companiei, menționînd doar că are nevoie de o pauză. Chiar dacă încălcările din raport par evidente, mușamalizarea raportului și evoluția ulterioară a fostului manager de succes implicat într-o campanie prezidențială și ajunsă peste noapte la Primărie, arată că aceasta se bucură de o adevărată protecție la nivel înalt.

Fraude menționate în raport: În raport se menționează că Red Union Fenosa nu a examinat condițiile egale la examinarea solicitărilor a rețelelor electrice pentru a fi incluse în planurile de investiții anuale. De asemenea, compania nu a respectat întocmai prevederile legale. <Astfel, în perioada 2002-2012, compania, în mod abuziv, a înregistrat în proprietate rețele electrice transmise acesteia condiționat cu titlu gratuit cu de către agenții economici și instituții publice în valoare de 115 mln. de lei>, se arată în raport.

Totodată, potrivit raportului, contrar prevederilor companiei, s-a condiționat obligativitatea acestor persoane de a transmite la balanța companiei de electricitate gratuit rețelele de electricitate, construite din surse proprii. S-a ignorat existența a mai multor cereri de includere în planul de investiții <145 de solicitanți, care necesita un buget de 5.4 mln. de lei> și s-a inițiat și contractat două acorduri de procurare a rețelelor electrice de la SRL. Glorinal și SRL Dansicons, în sumă de 6,4 mln. de lei și, respectiv, 6,2 mln. lei, cu toate nu au fost confirmate sursele de finanțare a acestor blocuri locative, inclusiv a rețelelor electrice. Compania a contractat și a achitat în folosul SRL Glorinal lucrări de extindere a rețelelor, valoarea cărora a fost majorată cu 3,4 mln. de lei, din costul lucrărilor de construcție a liniilor electrice interne și a costurilor lucrărilor de reamplasare a rețelelor electrice existente, care urmau să fie raportate de către beneficiarul companiei.

Specialiștii de control au constatat că persoanele de răspundere din cadrul Red Union Fenosa, nu în toate cazurile, au respectat principiile eficienței maxime la costurile minime, precum și a costurilor necesare și justificate în cadrul achizițiilor de bunuri, lucrări și servicii înregistrînd în perioada controlului cheltuieli suplimentare și ineficiente în sume considerabile.

Ce s-a întîmplat cu raportul? Potrivit documentelor care au intrat în posesia UNIMEDIA, la 1 Iulie 2013, Directorul ANRE Victor Parlicov, a emis un ordin de inițiere a unui control asupra activității „RED UNION FENOSA” SA pentru perioada 2010 - 2012. La scurt timp, după aceasta, la 13 Iulie 2013, Parlicov este revocat din funcție. În Ianuarie 2014, Parlicov, revenit în funcție, trimite raportul la Fenosa pentru comentarii, iar pe 6 Martie 2014, acesta este demis din nou, prin decizia Curții de Apel. În alt document, un răspuns primit de WatchDog.md de la ANRE pe 5 Aprilie 2018, se stipulează că raportul ANRE a fost prezentat ÎCS „RED Union Fenosa” pe data de 27 Ianuarie 2014. 

La mai mult de un an de la transmiterea raportului către „RED Union Fenosa”, într-o ședință publică din data de 4 Noiembrie 2015, Silvia Radu, pe atunci Director Î.C.S. „RED Unio Fenosa”, neagă recepționarea acestui raport. Raportul a fost prezentat, atunci, de către actualul vece-președinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, care spune că în baza acestui raport s-ar putea deschide mai multe dosare penale. Potrivit unor surse, pe marginea raportului dat ar fi fost inițiate cel puţin 2 dosare penale. Centrul Național Anticorupție spune că la CNA nu sînt înregistrate astfel de dosare în privința Raportului ANRE.” 

…Asta ca să înțelegeți mai bine pentru ce încasa Silvia Radu un salariu lunar de circa 400 de mii de lei! Întrucît, potrivit propriilor declarații, considera că salariul de 400 de mii de lei de la Union Fenosa era prea mic, ne întrebăm: Ce va crede despre mărimea salariului pe care l-ar primi ca posibil primar? Vă dați seama că salariul legal al unui primar al Chișinăului reprezintă contravaloarea unei perechi de chiloți din Spania pe care, probabil, și-i cumpăra atunci cînd chișinăuienii nu aveau nici o siguranță a zilei de mîine, pentru că trebuia să plătească energia electrică la Union Fenosa condusă de Radu, ca ea să aibă un ”amărît” de salariu de 400 de mii de lei? Nu credeți că pretențiile ei salariale au crescut, că Plahotniuc i-a garantat un salariu ”mult mai decent” decît cel de la Union Fenosa? Doamne, prostituția politică o transformă pe cea de la Amsterdam în virginitate celestă!

Mihai CONŢIU