SI GEORGIA VA REVENI LA RUSIA

În august 2008 atenția întregii lumi s-a îndreptat spre Georgia, care a încercat să lupte contra Rusiei. Războiul a fost scurt, iar pentru Georgia confruntarea a însemnat că procesul de aderare la NATO și Uniunea Europeană a fost înghețat.

Per Gahrton, reprezentant al Partidului Verzilor din Suedia a publicat o carte despre Georgia și relațiile ei cu Rusia, întitulată ”Este Rusia o amenințare? Exemplul Georgiei”. Cartea are 384 de pagini, și, probabil, este cea mai mare lucrare despre Georgia apărută în limba suedeză. Autorul spune că a urmărit trei scopuri: prin exemplul Georgiei să analizeze modalitățile de edificare a relațiilor cu Rusia, să demaște pe cei care au folosit Georgia pentru a surpa politica neutralității din Suedia și să povestească despre această țară din Caucaz.

În ceea ce privește viitorul Georgiei, autorul consideră că o eventuală aderare la NATO nu va rezolva problemele țării, deoarece în primul rînd Rusia nu va admite acest lucru, iar în al doilea rînd – nici NATO, nici SUA nu vor putea înlocui piața rusească. Din aceste motive autorul recomandă Georgiei să anunțe despre strategia neaderării la alianțe militare, ceea ce ar descărca, ar detensiona atmosfera. Totodată, Per Gahrton pune la îndoială eficiența așa-numitului Parteneriat Estic, din cauza interesului Occidentului față de resursele energetice. El consideră că Uniunea Europeană trebuia să ofere Rusiei șansa de a deveni membru deplin al organizației și să înceteze încercările de a o destabiliza. Totodată, politicianul suedez reproșează UE că o forțează pe Georgia să renunțe la relațiile cu Rusia.

Potrivit lui Per Gahrton, Georgia ar trebui să revină în CSI, și, neapărat să adere la Uniunea Economică Euro-Asiatică condusă de Rusia. Căci anume cu statele din aceste organizații Georgia are cel mai mare volum comercial. El respinge ideea că Georgia ar putea deveni un satelit al Moscovei, deoarece Rusia nu are de gînd să atenteze la suveranitatea ei. Însă, recunoaște autorul, Rusia creează un imperiu economic liberal, căruia Georgia nu i se va putea opune.

La capitolul concluzii, Per Gahrton mărturisește că simte repulsie față de comportamentul NATO și SUA, înțelege interesele vitale ale Rusiei și consideră drept nefondată frica georgienilor față de așa-zisa amenințare rusă.

După Utrikesmagasinet, Suedia