SFATURILE PSIHOLOGULUI PENTRU A EVITA FRICA SI CRIZELE PE TIMP DE PANDEMIE

Frica și panica creată în societate din cauza virusului COVID-19, starea de urgență instituită în țară și interdicția de a ieși din casă decît în cazuri de strictă necesitate reprezintă un moment de cotitură de care populația trebuie să profite. În opinia psihologului Oxana Gumennaia, pentru a evita crizele, căderile nervoase și emoțiile negative, fiecare persoană trebuie să aibă un program bine stabilit care prevede activități exacte atît pe termen lung, cît și pe termen scurt.

Totodată, în prezent, toți cei care lucrează, trebuie să cerceteze domeniul în care activează și să-l adapteze situației.

„Criza va exista, trebuie să recunoaștem acest lucru. Cel mai probabil, ea va avea un efect care ne va trece online, pe internet. Este timpul să ne îmbunătățim abilitățile de lucru prin internet, trebuie să cercetați domeniul”, a declarat Oxana Gumennaia în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Psihologul a făcut cîteva precizări importante cu privire și la situația economică din care afirmă că nimeni nu va rămîne fără un loc de muncă sau salariu.

„Băncile au suspendat achitarea ratelor pentru credite. Trebuie să înțelegem că avem un termen care a fost amînat. Nu vom rămîne fără lucru și fără salarii. Da, poate vom schimba locul de muncă sau domeniul de activitate. Unele forme de lucru nu vor mai avea succes, dar acum trebuie să ne dezvoltăm abilitățile de lucru pe internet. Pe spatele nostru se fac bani, deci, fără salariu nu vom rămîne. Doar avînd salariu noi putem efectua cumpărături și plăti impozite”, a adăugat specialista.

Referitor la persoanele care au copii, Oxana Gumennaia afirmă că, în primul rînd, activitatea lor trebuie încadrată în cîteva reguli esențiale.

„Trebuie să vă stabiliți un grafic zilnic. Un om matur trebuie să înțeleagă că membrul familiei care are cea mai bună înțelegere cu copilul, acela este șeful în casă. Trebuie să instituiți cîteva reguli: o cameră unde nu va intra nimeni pentru că acea cameră este „biroul”. Trebuie să găsiți acel spațiu, cît de mic, unde dvs. mergeți la muncă sau pentru meditație, iar copii se joacă în alte spații”, a menționat specialista în psihologie.

Cît despre evitarea unor eventuale conflicte în familie, aceasta precizează că trebuie să existe susținere și respect reciproc.

„Dacă aveți emoții negative, faceți sport, meditați, folosiți diverse metode de a scăpa de stres. Emoțiile nu trebuie îndreptate în direcția unor persoane, ci în direcția unor obiecte”, a concluzionat Oxana Gumennaia.

Sursa: IPN