SEZONUL ELECTORAL DIN GERMANIA ESTE PREA LINISTIT

„Dacă nu aţi auzit nimic despre campania electorală din Germania, explicaţia ar fi că aceasta este practic neobservată, deşi este vorba de alegerile naţionale, anunţate pentru data de 24 septembrie, care vor stabili dacă rămîne în funcţie cancelarul Angela Merkel”, scrie publicaţia americană The New York Times.

„Da, ne referim la acea Germanie, care în ultimii doi ani a primit aproape un milion de migranţi. La Germania, care cu miliarde de euro a răscumpărat state europene bancrotizate şi a ocupat o poziţie dură faţă de Rusia, după anexarea Crimeei. Vorbim despre acea Germanie care trece de la centrale atomice la energie verde. Toate acestea s-au produs în timpul guvernării lui Merkel şi este apreciat destul de controversat în ţară. Totodată, puţin cine are dubii că Merkel va ocupa pentru a patra oară postul de cancelar, pe care îl deţine din anul 2005”, se spune în articol.

Potrivit sondajelor, dacă alegerile ar avea loc acum, atunci Merkel l-ar depăşi cu 20% pe rivalul său, social-democratul Martin Schulz. Deocamdată, rămîne neclară doar o singură întrebare: cu cine va face Merkel coaliţie – cu liberalii sau cu „verzii”?

„Deşi ambii candidaţi desfăşoară mitinguri şi se lansează cu discursuri, societatea, ba chiar şi o parte din presă, par puţin interesate sau determinate în privinţa rezultatelor alegerilor. Nu putem afirma că nemţii nu se interesează de politică ori problemele indicate mai sus. Ei pur şi simplu au acceptat faptul că politica naţională a statului este ţintuită în loc de o înţelegere centristă, care lasă puţine posibilităţi pentru alegere în buletinul de vot”, se arată în The New York Times.

În opinia jurnaliştilor publicaţiei, creştinii democraţi şi social-democraţii nu discută chestiunile amintite, deoarece se tem că dezbaterile deschise vor provoca nemulţumiri publice. Ca urmare, Partidul „Alternativa pentru Germania” (declarată împotriva migranţilor şi guvernării) ar putea fi aleasă în parlament, postîndu-se pe poziţia a treia după reprezentativitate.

„Cu alte cuvinte, Germania, probabil, se poate aştepta la o renaştere a diversităţii politice. Şi în acest caz nu este loc de regrete. Dimpotrivă, consolidarea lîncezîndei democraţii nemţeşti se va produce exact atunci cînd are nevoie ţara, care are scopul să asigure vitalitatea democraţiei şi în alte părţi ale lumii”, menţionează The New York Times.