SEVASTOPOLUL ESTE SUFLETUL RUSIEI

Acum trei ani Președintele Vladimir Putin a realipit peninsula Crimeea la Rusia.

La 9 mai, Ziua victoriei, mulțimea îl saluta entuziasmată pe Putin la Sevastopol. Cîntau fanfarele militare, pe piață defila armata, iar în cerul golfului de lîngă Sevastopol zburau avioanele de vînătoare. ”Noi ne mîndrim cu vitejia voastră și respectăm faptul că toți acești ani ați purtat dragostea față de patrie. Dar și patria v-a deschis larg ușile și v-a primit ca pe adevărați fii”, a spus Putin.

Pentru un cetățean al Marii Britanii Sevastopolul poate să se asocieze cu războiul din Crimeea, anii 1854 – 1856. Însă pentru Rusia acest oraș simbolizează cu mult mai mult.

Putin numește Sevastopolul ”izvorul spiritualității și statalității rusești”. În secolul X cneazul Vladimir a creștinat Rusia în orașul grecesc Hersones, la periferiile Sevastopolului. În 1783 Ecaterina a alipit Crimeea la Rusia, smulgînd-o de la Imperiul Otoman. Primul din aceste două evenimente se asociază cu bazele civilizației ruse, iar al doilea – cu consolidarea imperiului rus, cu Sevastopolul în calitate de bastion militar-maritim.

Oricît de mare ar fi importanța lui strategică, Rusia e legată de Sevastopol prin sînge și sacrificiu. Lev Tolstoi, care a fost ofițer de artilerie în timpul războiului, a văzut timp de 349 de zile de asediu cum orașul se transforma în ruine. Peste 20 de ani de la distrugerea lui, Sevastopolul a fost restabilit, devenind astfel un simbol al bărbăției rușilor.

”Sevastopolul să nu fie cedat în nici un caz”, a ordonat Stalin în timpul războiului cu Germania fascistă. Orașul se afla permanent în bătaia artileriei germane. Către sfîrșitul asediului, în oraș erau doar 11 clădiri întregi. Acest asediu este puțin cunoscut peste hotare. Legendarul spirit al Sevastopolului a renăscut din nou, cînd locuitorii lui s-au retras în catacombe, unde confecționau mine și grenade în timp ce copiii făceau școala. Orașul a fost eliberat în 1944 și iarăși a renăscut din cenușă. În timpul războiului rece bazele militare au fost lărgite și modernizate.

Deoarece pentru Sevastopol s-a vărsat atîta sînge, s-au cheltuit o mulțime de mijloace și bani, orașul e plin de monumente dedicate vitejiei ostașilor ruși. Chiar și atunci cînd Hrușciov ”a dăruit” Crimeea Ucrainei, mulți militari marinari ruși preferau să rămînă în Sevastopol, creînd astfel o mică Rusie pe pămînt străin.

După The Telegraph Marea Britanie