SERVICIUL UNIC DE URGENTA 112 VA PRIMI 50 DE MILIOANE DE LEI

Serviciul unic de apeluri de urgență 112, a cărui creare a început în februarie pe fundalul a două accidente cu pierderi umane, începe să fie definitivat și din punct de vedere financiar. La ședința de astăzi a Executivului se va examina proiectul prin care serviciul 112 va primi o finanțare în volum de 50 de milioane de lei pentru anul 2016.

„La momentul actual crearea serviciului 112 și implementarea numărului unic european pentru apeluri de urgență 112 în Republica Moldova este una din prioritățile care urmărește obiectivul de asigura un nivel sporit de siguranță și protecție a populației”, scrie în nota informativă a proiectului.

Astfel, pentru exercitarea competențelor și îndeplinirea aribuțiilor sale, Serviciul 112 va avea un deviz de cheltuieli, în 2016, de 50 de milioane de lei.

Din această sumă, peste 2,3 milioane de lei vor fi cheltuieli de personal. Alte 2,5 milioane de lei vor merge pentru cheltuieli pentru dotarea sediilor cu echipament tehnic și mobilier. Alte peste 2 milioane se vor duce pentru promovarea serviciului. Cea mai mare parte din cheltuieli - 36,3 milioane de lei - va fi alocată pentru crearea Sistemului Informațional Automatizat.

Odată ce va fi dat în exploatare, printr-un apel la numărul 112, vor fi accesibile patru servicii: de poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze.

Amintim că în iarna acestui an, premierul Filip a dispus urgentarea serviciilor pe fundalul a două tragedii: incendiul din satul Trinca, raionul Edineț, dar și intoxicarea cu CO2 a familiei Baștovoi.

Sursa: agora.md