SERVICIUL FISCAL DE STAT A RELUAT COLABORAREA CU BANCA MONDIALĂ

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, a avut o întrevedere cu o delegaţie a Băncii Mondiale (BM). Părţile au abordat subiecte ce ţin de promovarea şi implementarea reformelor în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, oportunităţile de asistare a acestui proces de către instituţiile donatoare internaţionale şi reluarea colaborării dintre BM şi IFPS.

Ion Prisăcaru a menţionat că obiectivele instituţiei pe care o conduce constă în modernizarea administrării fiscale, cu scopul final de a asigura completarea eficientă a Bugetului de Stat. Potrivit şefului IFPS, se impune elaborarea unui concept de modernizare a serviciului fiscal, cu determinarea competentă şi obiectivă a rezervelor nevalorificate şi ulterior prin elaborarea unei noi structuri, moderne, viabile şi eficiente. „Pentru aceasta este necesar de a elabora proceduri şi mecanisme concrete, de a asigura procesului suportul informaţional necesar, asistenţa donatorilor fiind extrem de importantă în acest sens. Reluarea colaborării cu Banca Mondială ne va permite atingerea scopurilor propuse”, a subliniat Prisăcaru.

Reprezentanţii Băncii Mondiale au salutat reluarea colaborării cu IFPS şi au reiterat disponibilitatea BM de a oferi asistenţă în procesul de modernizare a Serviciului Fiscal de Stat. În eventualitatea demarării unui proiect comun, oaspeţii au evidenţiat necesitatea efectuării unor studii-prospectări ale situaţiei în cadrul SFS, pentru a oferi recomandări la elaborarea conceptului de modernizare a autorităţii fiscale. Experţii băncii au punctat elementele unui veritabil proces de modernizare a SFS, cum ar fi principiul regionalizării, adaptarea organigramei, instruirea şi educarea colaboratorilor fiscali etc. Ca urmare a discuţiilor s-a convenit ca deja în septembrie-octombrie 2013 la SFS să vină experţi ai BM pentru a estima sistemul existent de administrare fiscală, după care, în baza acestei evaluări, se va propune spre dezbatere Conceptul de modernizare a Serviciului Fiscal.