SERGIU MOCANU, FOST PROCUROR SI FALS AVOCAT, SI VICTIMELE SALE

Cine-l protejează şi-i permite să-şi facă propria lege?

Avem pe masa de lucru un dosar voluminos din care chiar şi studierea lui rapidă sau pe sărite te umple de revoltă, te face să te întrebi, a cîta oară?, ce se întîmplă cu justiţia din această ţară, cum de magistraţii şi procurorii închid ochii în faţa fărădelegilor săvîrşite de un individ, fost procuror şi care se dă drept avocat, împotriva unor oameni de bună credinţă pe care îi escrochează, îi hărţuieşte prin instanţele de judecată şi care, de fiecare dată, scapă nepedepsit?

Individul în cauză se numeşte Sergiu Mocanu, iar despre abuzurile lui au scris, de-a lungul anilor, ziare ca „Flux” sau „Ziarul de Gardă”. Fără a derula cu stricteţe evoluţia cronologică a faptelor, vă vom prezenta o serie de date din documente oficiale ca să înţelegeţi corect cu ce fel de personaj avem de-a face.

Scurtă biografie a unui veşnic concediat din serviciu

Potrivit unui Ordin al Procuraturii Generale, emis la data de 17.06.2002, anchetatorului Procuraturii Sectorului Rîşcani, Chişinău, Sergiu Mocanu i se desface contractulm de muncă pentru absenţe nemotivate de la muncă. De asemenea, sîntem în posesia Procesului-verbal nr. 9 din 29.12.08 al Comitetului Sindical al SA „Drumuri Chişinău” prin care, la solicitarea Administraţiei întreprinderii, se dă acordul concedierii lui Sergiu Mocanu din funcţia de jurist pentru absenţe nemotivate de la serviciu, neglijenţă etc. Între 2008 şi 2010, a fost jurist, prin cumul, la SA „TRACOM”, de unde, de asemenea, a fost concediat. Între 1994 şi 1996, Mocanu a fost încadrat poliţist în organele Afacerilor Interne, fiind „exmatriculat şi concediat pentru încălcarea regimului intern”. În anii 1996-1997 a fost inspector de patrulare al Secţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Comisariatului de Poliţie al raionului Ungheni, de unde, fireşte, a fost concediat pentru aceleaşi abateri.

Ei bine, după toate aceste activităţi juridico-poliţieneşti, fără să aibă calificarea necesară şi fără să fie membru al Baroului de Avocaţi, Mocanu debutează şi îşi desfăşoară „o bogată carieră de avocat” după cum veţi vedea pe mai departe.

Victimele lui Mocanu

Maria Bădărău. În 2012, potrivit declaraţiilor acestei pensionare de 73 de ani, avînd nevoie de asistenţă juridică într-un proces cu „Union Fenosa”, a ajuns „clienta” lui Sergiu Mocanu, care i-a cerut 3.000, „că aşa cere judecătorul şi că banii trebuie urgent să-i dea lui”, fără nici o recipisă. N-a mai reprezentat-o în instanţă, a refuzat să-i restituie banii, trecînd chiar la ameninţări. „M-am adresat şi la Procuratură, dar fără rezultat. Se vede că acest escroc, cum l-a numit Gheorghe Amihălăchioaie, preşedintele Consiliului Baroului Avocaţilor din Republica Moldova, are şi acolo complici care acoperă infracţiunile lui. Procuratura Sectorului Buiucani mi-a scuipat în suflet şi a clasat dosarul, aducînd tot felul de pretexte pentru a acoperi infracţiunile lui Serghei Mocanu”, declară femeia.

Eugeniu Colesnicenco, pensionar, fost inginer-economist. În perioada 2003-2005, avînd nevoie de asistenţă juridică, a acceptat serviciile lui Mocanu, care i-a fost prezentat ca fiind avocat. De la acest pensionar a luat 32 de mii de lei, fără să-i dea chitanţă şi fără să-l reprezinte în instanţă. Cînd a cerut restituirea banilor, a fost ameninţat că îi taie gîtul. „M-am adresat cu multiple plîngeri la Procuratura Anticorupţie, care a deschis şi un dosar penal pe faptele săvîrşite de Serghei Mocanu, dar Procuratura Sectorului Buiucani, nu ştiu din care cauză, dar bănuiesc că acest organ acoperă infracţiunile pe care le comite acesta, clasează acest dosar penal”, declară Colesnicenco. Într-adevăr, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a dispus, încă pe 17 Februarie 2012, începerea urmăririi penale pe faptul escrocheriilor săvîrşite de Serghei Mocanu, dar fără nici un rezultat. Pe 30 Iunie 2012, Moca­nu l-a înju­rat pe Colsnicenco cînd i-a cerut restituirea banilor, i-a apli­cat două lovi­tu­ri cu pum­nul, după care l-a lovit şi cu o sti­clă în piept. Potri­vit exper­ti­zei medico-legale nr. 3147 din 04 Iulie 2012, lui Coles­ni­cen­co i-a fost cau­za­tă “exco­ri­a­ţie pe abdo­men cu tre­ce­re pe dreap­ta, care se cali­fi­că drept vătă­ma­re neîn­sem­na­tă”.

Ştiind că cea mai bună apărare este atacul, Mocanu i-a acţionat în judecată pe cei doi pensionari pentru că i-ar fi lezat onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională. În acest context, menţionăm că Mocanu a fost acuzat şi de către Uniunea Avocaţilor de fals şi uz de fals la obţinerea licenţei de avocat.

După ce aceş­ti doi pensionari au depus plîn­ge­re con­tra „avo­ca­tu­lui lor”, Uniu­nea Avo­ca­ţi­lor a mai des­co­pe­rit o serie întreagă de ile­ga­li­tă­ţi în „cariera” Moca­nu: esto­rcă­ri de bani, car­net de mun­că fal­si­fi­cat, încăl­ca­rea dis­ci­pli­nei etc. În Mai 2002, avo­ca­tul a împru­mu­tat de la Sve­tla­na Mel­ni­cen­co suma de 2.058 USD, 3.045 de euro, 742 de gri­v­ne ucrai­ne­ne şi 2.800 de lei, bani care n-au fost res­ti­tui­ţi nici pînă în pre­zent. Numai din ce aflăm din plîngerile penale sau cele din instanţele de judecată, aflăm că printre victimele lui Mocanu mai sînt: Igori Ptîngă, înşelat cu 3.000 de dolari, familia Ala şi Andrei Ceban, care ar fi rămas fără apartament din pricina lui, ori Anatol Neagu, de la care ar fi luat 1.800 de euro.

Totodată, Mocanu se mai află într-un litigiu şi cu respectabilul medic urolog Marcel Balagura pe care, în incinta Judecătoriei Buiucani, l-a ofensat şi jicnit foarte grav, motiv pentru care instanţa de judecată l-a condamnat pe Mocanu la o amendă contravenţională. Procesul continuă şi astăzi întrucît medicul Balagura consideră disproporţionată mărimea amenzii în raport acuzele pe care i l-a adus Mocanu, lezîndu-o onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională prin aceea că i-a spus că este criminal şi ar face parte dint-o grupare criminală. În sprijinul său, medicul prezintă referinţe dintre cele mai bune din partea Ministerului Sănătăţii şi a tuturor colegilor săi. După v-am expus acest întreg tablou infracţional se pun o serie de întrebări: Cine şi de ce îl protejează pe Mocanu? De ce este absolvit întotdeauna de organele de anchetă şi cele judiciare? Cine le face dreptate acestor oameni escrocaţi cu care se judecă şi astăzi? Cum este posibil ca şi după toate aceste dezvăluiri făcute de-a lungul timpului în presă Mocanu să se plimbe liber şi astăzi prin instanţele de judecată în calitate de „avocat”? Oare pe cîţi mai înşeală în continuare?

Teofil KAMINSKI