SERGHEI SOIGU: RUSIA ISI INTARESTE CAPACITATILE LA FRONTIERA SA DE SUD, CA RASPUNS LA AMENINTARILE EXTERNE

Rusia se vede în situația de a-și consolida capacitățile de luptă în Districtul militar Sud, adoptînd măsuri simetrice pentru neutralizarea amenințărilor la adresa securității sale naționale, a declarat miercuri ministrul apărării rus, generalul de armată Serghei Șoigu, subliniind că direcția strategică de sud-vest rămîne o prioritate pentru forțele armate ruse, potrivit TASS și Ukrainskaia Pravda.

"În aceste condiții, Rusia este forțată să ia măsuri simetrice pentru neutralizarea amenințărilor emergente la adresa securității sale naționale, să desfășoare activități de descurajare strategică, să sporească capacitățile de luptă în Districtul militar Sud", a subliniat Șoigu în cadrul unei reuniuni a Colegiului ministerului pe care îl conduce.

Referindu-se la activitățile NATO, generalul Șoigu a spus că, din aprilie, în România au fost desfășurate pe bază permanentă 16 avioane tactice din SUA și Marea Britanie. Numai SUA au efectuat de la începutul anului 130 de zboruri de recunoaștere la frontiera de sud a Rusiei, a indicat el.

Cu cîteva zile în urmă, pe coasta de vest a Mării Negre s-au încheiat manevre de amploare ale NATO, la care au participat peste 25.000 de militari din 22 de țări, a spus în continuare acesta.

Referitor la măsurile de contracarare, ministrul rus a indicat că unul dintre pașii importanți în această direcție a fost crearea unei structuri militare în martie 2017 în sudul Rusiei.

Toate activitățile organizatorice desfășurate sînt sincronizate cu furnizarea de arme moderne și echipament militar în Districtul militar Sud, a adăugat Șoigu. "Pe parcursul ultimelor șase luni, unitățile de aici au primit peste 600 de echipamente și tehnică militară. Se îmbunătățește în mod constant pregătirea de lupta a personalului" militar, a afirmat ministrul apărării, precizînd că de la începutul anului în Districtul militar Sud au fost desfășurate peste 1.500 de exerciții, trageri și marșuri.

În opinia sa, o serie de țări străine își cresc prezența militară în apropiere de frontiera cu Rusia, considerînd drept o amenințare acțiunile Moscovei în Orientul Mijlociu și în Transcaucazia.

În aceste condiții, Serghei Șoigu a reiterat că "una din prioritățile armatei ruse este asigurarea securității în direcția strategică de sud-vest" a Federației Ruse

Districtul militar Sud, o unitate militar-administrativă a forțelor armate ruse în sud-vestul țării, este destinat să apere sudul Rusiei, avînd comandamentul la Rostov pe Don. Acesta se întinde din Caucazul de Nord pînă la frontiera cu Ucraina și include în prezent Crimeea și bazele rusești din Osetia de Sud, Abhazia și Armenia. În componența efectivelor acestui district intră Flota Rusiei din Marea Neagră și efectivele amplasate în ultimii doi ani în Crimeea, după anexarea acesteia în martie 2014 de către Moscova.

Sursa: Agerpres