Serbia anunta ca va adera la blocul comercial condus de Rusia

Planul Serbiei de a se alătura unei uniuni economice conduse de Rusia nu sună bine la Bruxelles, în condițiile în care statul sîrb vrea să devină membru al blocului comunitar. Belgradul este decis să adere, la sfîrșitul lunii viitoare, la Uniunea Economică Eurasiatică, creată de Președintele Vladimir Putin pentru a concura piața liberă europeană și pentru a reconstrui sfera de influență a Rusiei în rîndul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice, informează Bloomberg.

Executivul UE a cerut ferm Serbiei anularea oricăror acorduri comerciale bilaterale cu alte state dacă vrea să devină parte a blocului comunitar. Liderii de la Bruxelles au declarat că și-ar dori să vadă o aliniere mai rapidă a Belgradului la politicile UE. Dar oficialii sîrbi au ignorat recomandările UE, anunțînd că vor semna un acord privind aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică pe 25 Octombrie. Organizația condusă de Rusia include și Armenia, Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan.

Planul nu este deloc „o piedică pentru integrarea europeană”, a declarat ministrul sîrb al Comerțului, Rasim Ljajici. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta decizia Serbiei de a încheia acest acord cu Moscova, a adăugat el.

Liderii UE au indicat faptul că și-ar dori să vadă mai multe angajamente ale Serbiei în vederea aderării, mai ales avînd în vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arată că Serbia a făcut progrese modeste în vederea alinierii politicilor externe și de securitate cu cele europene.

Liderii sîrbi au declarat faptul că apartenența la UE este o prioritate, un obiectiv pe care să-l atingă pînă la jumătatea deceniului viitor. În același timp, statul are legături istorice și religioase cu Rusia, care îi ajută să împiedice recunoașterea internațională a fostei provincii sîrbe, Kosovo.

Totodată, Rusia a donat avioane de vînătoare și tancuri liderilor sîrbi, inclusiv Președintelui Vucici, notează Bloomberg.