Sensul toamnei moldoveneşti

De la fotbal cetire…

Toamna, pentru o bună parte a populaţiei, înseamnă nu doar tulburel şi roadă bogată, nu doar nostalgii şi melancolii, nu doar frigul şi facturi mai scumpe pentru căldură. În Moldova toamna nu se fac revoluţii. Primează nunţile. Dar şi, odată cu luna septembrie, se trezesc din hibernare microbiştii: debutează Liga Campionilor, cea mai tare competiţie dintre cluburi, campionatele naţionale, preliminarele, fie pentru euro, fie pentru mondial. Mai mult decît atît – în perioada inter-sezon au loc transferuri, vînzări şi demiteri de antrenori. Toate acestea se repetă din an în an, însă mai au loc şi lucruri curioase, asupra cărora ne vom opri.

Statul Vatican este renumit nu doar pentru că acolo se află papalitatea, sau capitala tuturor catolicilor. UEFA ştie că în această ţară, în competiţia internă, joacă următoarele echipe: “Poştaşii”, “Banca”, “Biblioteca” şi “Selecţionata Muzeelor”.

Lovitura de la 11 metri (Penalti) poartă numele unui expert de fotbal irlandez, John Penalty, care, în anul 1891 a propus pedeapsa respectivă pentru joc brutal cu mina în careul de 16 metri.

Ceaţa este cel mai mare blestem pentru patria fotbalului, Marea Britanie. După un meci care s-a teminat la egalitate 3:3, atacantul unei echipe, pe nume George Ots, a spus: “Ştiu exact că am marcat cinci goluri, dar nu ştiu în ce poartă”. Mai mult decît atît, la plecarea echipelor în vestiare, arbitrul a constatat că de partea fiecăreia au evoluat cîte 18 jucători!

În anul 1980, în Timişoara, în timpul meciului dintre Politehnica Timişoara şi clubul Brazilian Atletico, un atacant brazilian a lovit în viteză bara porţii cu capul. Poarta a fost deteriorată şi reparată timp de 20 de minute, însă atacantul Brazilian a continuat meciul fără nici o emoţie. Dar şi fătă comoţie. Vedeţi că şi fotbalul te duce spre poezie?

În 1979, în campionatul Mexican, arbitrul Gonsales a arătat într-un singur meci 26 de cartonaşe roşii! Şi nu doar jucătorilor, ci şi antrenorilor ambelor echipe, care s-au încăierat în bătaia generală.

Fotbalul, bineînţeles, nu poate exista în afara scandalurilor! În anul 1983, la 21 decembrie, într-un meci contînd pentru preliminariile pentru campionatul European, Spania avea nevoie de victorie în faţa Maltei cu o diferenţă de 11 goluri. A cîştigat cu 12:1! Mulţi au insinuat însă că meciul a fost vîndut, însă nu a fost demonstrat nimic.

Clubul italian Fiorentina, pentru a atrage mai mulţi suporteri, a confecţionat “cutii cu aerul stadionului”. Astfel, suporterii se puteau delecta cu trei specimene: “Atmosfera tribunelor”, “Esenţa victoriei” şi “Atmosfera din vestiare”.

Cel mai rapid gol din istoria fotbalului a fost marcat de australianul Damien Mori, în secunda 3,67, în cadrul meciului dintre Adelaida Citi şi Sidney United.

Brazilia e singura ţară din lume care a participat la toate campionatele mondiale.

Atacantul clubului argentinian Independente, Malloni, la 18 martie 1973, timp de 1 minut şi 50 de secunde a marcat de trei ori în poarta adversarului.

Şi, deoarece am început cu Vaticanul, tot cu el vom termina. Selecţionata acestui stat a jucat un singur meci oficial în istoria sa – cu selecţionata Monaco - terminat la egalitate 0:0.

Sandu SPÎNU