SEMNAREA LA BRUXELLES A UNUI ACORD TRIPARTIT ASUPRA LIVRĂRII DE GAZ RUSESC CĂTRE UCRAINA ÎN ACEASTĂ IARNĂ

Un acord pentru a asigura livrarea de gaz rusesc către Ucraina pînă în martie 2015 a fost semnat joi seară la Bruxelles de Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, au constatat jurnalişti de la AFP.

Textul a fost semnat de miniştrii energiei din cele două ţări, Aleksandr Novak din Rusia şi Iuri Prodan din Ucraina, şi de comisarul european pentru energie Günther Oettinger.

Un act adiţional la contractul dintre grupurile de gaz rusesc Gazprom şi ucrainean Naftogaz a fost apoi parafat de şefii celor două companii, Aleksei Miller şi Andrii Kobolev.

"Responsabilitatea politică, logica de cooperare şi sensul economic au prevalat", a estimat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă.

"Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a asigurat el, declarînd că "nu există niciun motiv" pentru europeni să sufere de frig în această iarnă.

Barroso şi-a exprimat "speranţa că acest acord va spori încrederea între Ucraina şi Rusia". "Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" pentru încetarea focului în estul separatist al Ucrainei "ar trebui acum să fie prioritatea", a adăugat el.

Oettinger a declarat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaze a Ucrainei către Rusia şi livrările de gaze pînă în martie. Preţul a fost stabilit la 385 dolari pentru 1.000 m3. El a precizat că Ucraina "este în măsură să facă aceste plăţi".

Sursa: Agerpres