SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE – SUCCES ECONOMIC ÎN 2014

Semnarea Acordului de Asociere cu UE şi creşterea economică de 4,7 la sută au fost incluse în Top 5 succese economice în anul 2014, realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experţii au lansat cea de-a şaptea „radiografie” anuală a economiei R. Moldova, care include trei Top 5 ale succeselor, eşecurilor economice din 2014, dar şi provocărilor economice din 2015, într-o ordine aleatorie.

Anul 2014 a fost marcat de politici economice populiste, ce s-au accentuat tot mai mult odată cu apropierea alegerilor parlamentare şi care au fost deseori în detrimentul raţiunilor economice, sînt de părere autorii publicaţiei.

La capitolul Top 5 succese economice în 2014 Republica Moldova se poate lăuda cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, care va aduce relaţii economice şi politice mai aprofundate, reforme structurale şi asistenţă financiară de cel puţin 500 de milioane de euro în următorii trei ani. Semnarea Acordului de Asociere a venit „la pachet” cu eliminarea regimului de vize pentru moldoveni, care a adus beneficii lesne de înţeles, constată economiştii de la Centrul Analitic Independent.

Potrivit acestora, creşterea de 4,7 la sută în primele trei trimestre ale lui 2014 merită remarcată ca un succes economic, venind pe fondul conjuncturii regionale dificile şi al bazei înalte de comparaţie (în 2013 PIB-ul a crescut cu 9,4%). De asemenea, „în 2014 au fost făcuţi primii paşi spre o securitate energetică, prin lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni, iar adoptarea noului Cod al Educaţiei vine să crească relevanţa studiilor la cerinţele economiei naţionale”.

Autorii publicaţiei se aşteaptă ca anul viitor să fie destul de dificil. Reformele structurale riscă să fie întîrziate de fragilitatea majorităţii parlamentare pro-Europene, iar regiunea transnistreană continuă să se „auto-izoleze”, prin refuzul acesteia de a implementa Acordul de Asociere, în pofida faptului că 60 la sută din exporturile din regiune pleacă spre piaţa UE.

Sursa: Moldpres