SEFUL STATULUI INTREPRINDE O VIZITA DE LUCRU IN RAIONUL TELENESTI

Astăzi, Președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru în raionul Telenești. În cadrul acesteia, Igor Dodon se va familiariza cu activitatea agenților economici și agricultorilor din regiune, va inspecta mai multe tronsoane de drum aflate în construcție, va vizita instituții medicale și educaționale, se va întîlni cu un veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Inițial, șeful statului a inspectat drumul finisat recent din satul Tîrșiței, raionul Telenești. Segmentul de drum reparat măsoară 328 de metri și a fost renovat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova 2020”.

Acest drum este unul dintre cele mai utilizate de locuitorii satului. Astfel, după reabilitarea acestuia, localnicii se pot deplasa cu ușurință spre instituțiile publice din localitate.

Igor Dodon a subliniat că dezvoltarea infrastructurii drumurilor este una dintre prioritățile conducerii țării, iar programul „Drumuri bune pentru Moldova” este unul fără precedent. În cadrul acestui program, în raionul Telenești vor fi investite peste 33 milioane de lei pentru reparația a circa 30 km de drum în 31 de localități. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru luna noiembrie curent.

 

Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea a două gospodării agricole din satul Tîrșiței, raionul Telenești

În satul Tîrșiței din raionul Telenești, Președintele țării, Igor Dodon, s-a familiarizat cu activitatea a două gospodării agricole.

SRL „Agrobabac” a fost creată în anul 2014 și este specializată în cultivarea cerealelor, floarea soarelui și a porumbului. Potrivit agricultorilor, recolta de pe circa 300 ha din totalul de 350 ha a fost compromisă de seceta severă.

O altă gospodărie agricolă SRL „Vitculens” activează deja 7 ani. Pe o suprafață de circa 30 ha, sînt cultivate legume (ardei, ceapă, morcov), iar pe 18 ha crește o livadă de pomi fructiferi (mere, prune). O parte din recoltă este comercializată pe piața internă, iar o parte este exportată în Federația Rusă. Aici lucrează permanent 12 lucrători, iar în sezonul de recoltare, numărul acestora crește semnificativ. Întreprinderea dispune de un frigider cu o capacitate de 900 tone.

Șeful statului a salutat faptul că întreprinderea are un nivel înalt de echipare tehnică și a comunicat despre inițiativele guvernamentale privind susținerea masivă a sectorului agrar.

Președintele țării a adus mulțumiri agricultorilor pentru munca pe care o depun zi de zi, în pofida dificultăților cu care se confruntă și i-a informat despre decizia luată ieri la ședința Consiliului Suprem de Securitate, potrivit căreia statul va aloca suplimentar încă cel puțin 300 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă.

 

Președintele țării a verificat modul de implementare a două proiecte social-economice în raionul Telenești

În satul Verejeni, Telenești, șeful statului a inspectat cum se desfășoară reparația drumului local. Conform programului „Drumuri bune pentru Moldova 2020”, în satul Verejeni sînt preconizate lucrări de reparație a două sectoare de drum cu o lungime de 0.425 km, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste un milion de lei.

Igor Dodon a menționat cît de important este pentru actuala guvernare să asigure cetățenilor noștri condiții de trai mai bune și o infrastructură modernă. Președintele țării a îndemnat locuitorii în caz că vor depista nereguli în procesul de construcție a drumului să sesizeze autoritățile.

Ulterior, șeful statului a verificat terenul pe care urmează să fie construită o platformă industrială multifuncțională (parc industrial), în Telenești.

Terenul are o suprafață de 10 ha și este în proprietate publică a statului. Evaluările specialiștilor arată că pentru conectarea lui la rețelele de energie electrică, gaze naturale, apă și canalizare sînt necesare circa 1,63 milioane lei.

Igor Dodon a menționat că la inițiativa sa vor fi create Platforme Industriale Multifuncționale în 16 raioane cu nivel de industrializare mai scăzut, iar statul va acorda tot sprijinul necesar în acest sens.

„Crearea platformelor va contribui direct la dezvoltarea raionului, a întreprinderilor mici și mijlocii, implementarea tehnologiilor moderne, crearea locurilor de muncă, dar și atragerea investitorilor autohtoni și străini”, a specificat Președintele țării.

 

Șeful statului a vizitat spitalul raional Telenești

Președintele Republicii Molodova a efectuat o vizită la spitalul raional Telenești pentru a se familiariza la fața locului cu situația epidemiologică. Din momentul declarării pandemiei cu COVID-19, în această instituție medicală au fost tratați de coronavirus 498 pacienți, dintre care 11 persoane au fost lucrători medicali. La moment sînt internați 53 persoane infectate cu coronavirus.

Spitalul are capacitatea de 165 de paturi, și recent, un bloc din cadrul IMSP Spitalul raional Telenești a fost dotat cu o rețea de oxigen și aer comprimat care corespunde standardelor de calitate. Acest sistem este extrem de necesar pentru tratarea pacienților bolnavi cu Covid-19, care necesită respirație asistată.

Igor Dodon a adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile depuse în combaterea răspîndirii epidemiei și le-a înmînat Diplomele de Onoare ale Președintelui.

Șeful statului le-a comunicat lucrătorilor medicali despre faptul că de la 1 septembrie, va avea loc prima majorare, cu 30%, a salariilor pentru toți angajații din sistemul de sănătate al Republicii Moldova.

 

Igor Dodon a înmînat Ordinul Republicii unui veteran din orașul Telenești

În orașul Telenești, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mers la Maria Motruc, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care recent a împlinit frumoasa vîrstă de 100 de ani.

Maria Motruc a luptat pe front din anul 1942 pînă la finele războiului. A fost telefonistă, apoi mitralior. A fost decorată cu mai multe ordine și medalii pentru eroismul de care a dat dovadă pe cîmpul de luptă. Pe timp de pace a lucrat educatoare la grădinița de copii, a trăit modest, a crescut copii și nepoți, bucurîndu-se de respectul comunității.

Igor Dodon i-a înmînat doamnei Motruc distincția supremă a statului nostru – Ordinul Republicii, urîndu-i multă sănătate și clipe frumoase alături de cei dragi.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova