SEFUL STATULUI INTREPRINDE O VIZITA DE LUCRU IN RAIONUL CRIULENI

Președintele țării, Igor Dodon, întreprinde o nouă vizită de lucru prin Moldova. În agenda de astăzi sînt localitățile și agenții economici din raionul Criuleni.

Prima destinație este Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani. Șeful statului împreună cu angajații acestui institut a examinat câmpurile pe care se cultivă hibrizii de porumb.

Institutul de Fitotehnie este o instituție științifică aplicativă în domeniul agriculturii. Fondat în anul 1973, institutul este specializat în efectuarea cercetărilor științifice anume în domeniul creării hibrizilor de porumb. Astăzi aici activează aproximativ 100 de persoane și 25 de cercetători științifici. Întreprinderea produce 12 mii tone de semințe de porumb anual, o jumătate din această cantitate fiind exportată. Aceste produse sînt foarte solicitate în Belarus și Rusia.

Igor Dodon a salutat membrii colectivului instituției și le-a mulțumit pentru eforturile susținute pe care le depun în vederea perfecționării rezultatelor în agricultură și le-a comunicat că actuala conducere a țării a decis să majoreze volumul asistenței financiare pentru agricultorii care au fost afectați de secetă, inclusiv pentru cei care cultivă cereale de grupa a doua: porumb și floarea soarelui.

 

Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii „Metal Supply Masters” SRL și a gospodăriei țărănești „Moara Domnească” din satul Măgdăcești

În satul Măgdăcești, raionul Criuleni, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii cu capital străin „Metal Supply Masters” SRL.

Compania cu capital belgian a fost fondată în anul 2007. În prezent, se ocupă de fabricarea componentelor echipamentelor grele pentru construcții și minerit. Detaliile sînt furnizate comanditarilor din SUA și Europa, printre aceștia fiind companii cunoscute, precum Volvo (Suedia), Caterpillar (SUA), Liebherr (Germania – Elveția). La întreprindere activează peste 50 de angajați.

Igor Dodon și-a exprimat recunoștința față de partenerii străini pentru crearea locurilor de muncă și posibilitatea de a exporta produse peste hotarele țării, ceea ce asigură încasări substanțiale la buget.

În același sat, Președinele a vizitat gospodăria țărănească „Moara lui Ion Guzun” sau „Moara Domnească”. Aceasta a fost construită de Ion și Vera Guzun, în anul 1996. Ei au importat o bună parte a echipamentelor din orașul Nijni Novgorod din Rusia. Întreprinderea de acolo, „Melinvest”, produce încă din perioada sovietică tehnică specială pentru construcția morilor.

Astăzi, această gospodărie unică în felul său este cartea de vizită a satului Măgdăcești, procesul tehnologic al întreprinderii fiind computerizat și automatizat în totalitate.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova