SEFUL STATULUI A PARTICIPAT LA INAUGURAREA MONUMENTULUI IN CINSTEA TARULUI RUS PETRU I SI DOMNITORULUI MOLDOVEAN DIMITRIE CANTEMIR

În cadrul vizitei de lucru de o zi în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la inaugurarea solemnă a monumentului în cinstea a două mari personalităţi istorice – împăratul rus Petru I şi domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir.

Monumentul a fost inaugurat în oraşul Volgodonsk, de Ziua Internațională a Prieteniei, şi simbolizează relaţiile de prietenie seculare dintre poporul rus şi cel moldovenesc. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Uniunii pentru Prietenie Rusia-Moldova şi a deputatului Dumei de Stat de legislatura a VI, Oleg Paholkov.

Acum doi ani, în iulie 2016, aflîndu-se în funcția de preşedinte al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a pus piatra de temelie al monumentului respectiv.

Oraşul Volgodonsk n-a fost ales întîmplător pentru instalarea noului monument, or acesta este „capitala” simbolică a viticulturii în sudul Rusiei.

”Este cunoscut că primele livezi de viţă-de-vie au apărut în aceste ţinuturi cu o mie de ani înainte de Hristos. După mai multe secole, Petru I a emis un decret prin care a poruncit căzăcimii locale să cultive viţa-de-vie, deoarece pe aceste meleaguri este cea mai potrivită climă pentru viticultură. În regiunea Rostovului au apărut soiuri de struguri din mai multe ţări, inclusiv din Moldova, iar prietenia dintre ţarul rus şi domnitorul moldovean a dat impuls dezvoltării viticulturii în sudul Rusiei. Anume aşa s-au împletit destinele popoarelor noastre”, a menționat Președintele Moldovei.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Virginia Filip 05.08.2018 - 15:23

"Foarte interesant"! Chiar nu va dati seama de penibilitatea evenimentului? tara arde si lui Dodon ii arde de plimbari in Rusia. A cata o fi anul acesta? Probabil ca si el le-a uitat numarul.