SEFUL STATULUI A PARTICIPAT LA FORUMUL „GAGAUZIA – 2019: DEZVOLTARE PRIN UNITATE”

La invitația bașcanului Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la cea de-a V-a ediție a Forumului social-politic „Găgăuzia – 2019: dezvoltare prin unitate”, care se desfășoară la Comrat. Evenimentul este consacrat aniversării a V-a a referendumului local, la care locuitorii autonomiei au susținut aproape unanim integrarea în Uniunea Vamală.

Șeful statului a menționat că în Găgăuzia este sprijinit activ vectorul strategic al administrației prezidențiale în ce privește restabilirea cooperării comercial-economice cu Rusia și alți parteneri din spațiul post-sovietic. În acest sens, Igor Dodon a amintit că în 2017, la inițiativa sa, Moldova a semnat un Memorandum de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, iar pe data de 14 mai 2018, republica noastră a devenit prima țară care a primit statutul de observator în UEE.

Președintele țării i-a salutat pe participanții Forumului din Comrat și a relatat, pe scurt, despre rezultatele vizitei pe care a întreprins-o la Moscova. ”În special, datorită înțelegerii personale obținute cu Vladimir Putin, am reușit să deblocăm tranzitul mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele RM a menționat că în luna martie, în Comrat, va avea loc Forumul moldo-rus al Regiunilor. ”Ideea organizării acestui eveniment a fost pe larg susținută de președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko”, a specificat șeful statului.

Igor Dodon le-a dorit succes participanților la forum, menționînd că va susține toate inițiativele îndreptate spre dezvoltarea autonomiei și a relațiilor de colaborare cu partenerul nostru strategic - Rusia.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova