SEFUL MISIUNII UE: AJUTOARELE EUROPENE VOR DEPINDE NUMAI DE ACTIUNILE VIITORULUI GUVERN

Şeful misiunii Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că ajutoarele europene pentru Republica Moldova vor depinde numai de acţiunile viitorului guvern, nu de culoarea politică a acestuia, într-o intervenţie la un post de televiziune local, citat de Europa Liberă.

«Nu ne interesează cine este în guvern, ce culoare are guvernul. Ne interesează ceea ce face guvernul. Republica Moldova are de muncit enorm», a afirmat ambasadorul european.

Premierul desemnat Iurie Leancă a spus că va purta convorbiri cu Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor pentru a obţine voturile care îi mai lipsesc. Candidatura sa este sprijinită deocamdată de 42 de deputaţi liberal-democraţi şi democraţi, cu 9 mai puţin decît minimul necesar. În cel mult 15 zile, Iurie Leancă trebuie să prezinte parlamentului programul de activitate al viitorului executiv şi echipa ce va forma noul cabinet de miniştri.

Facţiunea Partidului Liberal, condusă de Mihai Ghimpu, ar putea vota guvernul propus de Iurie Leancă dacă persoanele alese pentru funcţiile de miniştri vor fi agreate de liberali. Analistul politic Anatol Ţăranu opinează că este puţin probabil ca liberalii să agreeze personalităţi care se exprimă împotriva românismului sau care sînt implicate în acte de corupţie, potrivit IPN.

Referindu-se la condiţia comuniştilor, care au declarat că vor vota guvernul doar dacă va fi condus de o persoană apolitică, Anatol Ţăranu crede că dacă Leancă nu va fi ales în funcţia de premier, unica soluţie rămîne ca Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, să opteze pentru o altă candidatură.

Sursa: Agerpres