SEFUL DIPLOMATIEI RUSE CHEAMA SUA SA RESPECTE INTEGRITATEA SIRIEI

Statele Unite ale Americii trebuie să respecte integritatea teritorială a Siriei și să se abțină de la acțiuni unilaterale în această țară, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov luni, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de Reuters.

"Toate țările trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei și să coordoneze orice acțiune 'pe teren' cu Damascul", a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenția de presă TASS, după o întîlnire a miniștrilor de externe din țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) luni la Beijing.

Referitor la ceea ce se întîmplă în teatrul de operațiuni din Siria, "noi credem că este necesar să se respecte pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei", a insistat șeful diplomației ruse.

Prin urmare, orice acțiune "pe teren" — și există mai mulți participanți implicați în acțiuni militare în această țară — trebuie să fie coordonată cu Damascul, a mai spus ministrul rus.

"Chemăm SUA și pe toți ceilalți care au forțe sau consilieri 'în teren' (în Siria) să asigure coordonarea în activitatea noastră", a îndemnat șeful diplomației ruse, potrivit căruia "zonele de detensionare sînt una dintre opțiunile posibile pentru a progresa împreună".

Lavrov a făcut această declarație în contextul în care un avion american a doborît duminică un aparat de zbor al armatei siriene în sudul provinciei Raqqa, în timp ce efectua o misiune de luptă împotriva pozițiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI), potrivit agențiilor de presă internaționale.

În aceeași declarație de presă, Serghei Lavrov a anunțat că următoarea reuniune de la Astana în problema rezolvării crizei din Siria a fost programată pentru 10 iulie, conform TASS. La această reuniune va participa și emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

Sursa: Agerpres