SEFUL DIPLOMATIEI GERMANE: RUSIA NU VA REUSI SA DEZBINE UNIUNEA EUROPEANA

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, şi-a exprimat speranţa, în timpul vizitei pe care a desfăşurat-o joi în Lituania, că Rusia nu va reuşi să dezbine Uniunea Europeană (UE), chiar dacă în ultima vreme s-au făcut auzite presupuneri că Moscova ar putea anula embargoul asupra produselor alimentare la adresa acelor ţări care au o atitudine mai prietenoasă faţă de Kremlin, informează vineri agenţiile de presă Delfi şi Unian.

«Este posibil ca astfel de încercări (de destabilizare) să aibă loc, este posibil ca ele să fie întreprinse şi pe viitor. Încercări au fost, însă ele nu au avut succes», a declarat Steinmeier, întrebat despre posibilitatea ca Moscova să decidă reluarea importurilor de produse agroalimentare din anumite ţări ale UE.

«În Europa se discută despre aceasta, însă noi putem lua (doar) decizii comune. Am discutat, discuţiile au fost contradictorii, decizia a fost luată. Cred că nu se va reuşi dezbinarea Europei», a spus ministrul de externe al Germaniei.

La rîndul său, şeful diplomaţiei lituaniene Linas Linkevicius a declarat că «un asemenea pericol există» şi UE trebuie să fie pregătită pentru o astfel de situaţie. În opinia lui Linkevicius, în această problemă este importantă responsabilitatea Comisiei Europene (CE).

În timpul întrevederii lor, cei doi miniştri de externe au acordat atenţie şi combaterii propagandei ruseşti. Într-o declaraţie comună, cei doi miniştri au anunţat că au convenit «să coopereze în domeniul susţinerii de mijloace media alternative în limba rusă». Germania intenţionează să ofere stagii pentru jurnalişti lituanieni, precizează Delfi.

Sursa: Agerpres