SEFA DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, LA CHISINAU, CU UN GRUP DE EXPERTI EUROPENI

Șefa Direcției Naționale Anticorupție din România (DNA), Laura Codruța Kovesi, a sosit la Chișinău, cu un grup de 15 experți europeni, într-o misiune de evaluare a principalelor instituții de drept din Republica Moldova.

Într-o primă întîlnire cu societatea civilă din Republica Moldova, Laura Codruța Kovesi a abordat problema independenței justiției pe fondul actualei situații politice din republică.

Șefa DNA a venit la Chișinău împreună cu un grup de experți europeni, în cadrul unei misiuni de evaluare a instituțiilor de drept din Republica Moldova. Astfel, 15 specialiști vor examina activitatea CNA, a Comisiei Naționale de Integritate, a Curții Constituționale, precum și a Procuraturii Generale.

Experții europeni vor vedea cum funcționează Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, instituția avocatului poporului și Ministerul Justiției.

În urma acestei vizite, autorităților moldovene le vor fi prezentate recomandări cu privire la reforma în justiție, lupta împotriva spălării banilor și împotriva corupției.

Vizita experților europeni intervine în contextul crizei politice cu care se confruntă Chișinăul în urma scandalului legat de dispariția unui miliard de dolari la sfîrșitul anului 2014, o sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut al republicii. Populația consideră vinovată clasa politică pentru ceea ce presa a numit 'jaful secolului'.

Sursa: Agerpres