SEDINTA PARLAMENTULUI

Schimbarea sistemul electoral mixt, votat în primă lectură

Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. Acesta va intra in vigoare după ce va fi votat în lectura a doua.

Schimbarea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional a fost aprobat de Parlament în primă lectură. Acesta va intra in vigoare după ce va fi votat în lectura a doua.

Principalele prevederi ale proiectului

  • îmbunătățirea modului de votare în Disporă.
  • limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale.
  • stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați.
  • reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor.
  • excluderea certificatelor de integritate.
  • excluderea agitației electorale în ziua alegerilor.
  • excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Potrivit proiectului, urmează a fi amendate patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, legea privind partidele politice și Codul contravențional.

 

Procuror general de peste hotare pentru R. Moldova

Noua majoritate parlamentară a operat modificări în prima lectură la Legea privind Procuratura Generală, în baza cărora în funcția de procuror general ar putea accede și o persoană care nu deține cetățenia Republicii Moldova.

Modificarea vizează Articolului 17 al legii și prevede că excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de procuror general a cetățeniei Republicii Moldova.

Potrivit raportorului Sergiu Litvinenco, care este președintele Comisie Juridice a Parlamentului, selectarea transparentă și meritocratică în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, de exemplu dintr-un stat UE, cu experiență și rezultate remarcabile, ar putea pune bazele schimbării situației din procuratură.

Un alt amendament operat în prima lectură la Legea Procuratorii prevede că cei care candidează la funcția de procuror general nu mai sînt obligați să aibă o experiența de cel puțin 5 ani în domeniu.

Totodată, ”concursul de recrutare a procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de o comisie independentă constituită de către Consiliul Superior al Procurorilor, în care ar intra, în afară de membrii CSP, și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali”.

Noua redacție a legii, aprobată doar în prima lectură, mai reglementează și interimatul procurorului general în cazul vacanței funcției.

"Prin completarea articolului 11 se soluționează problema interimatului funcției de procuror general. Se propune în cazul intervenirii vacante funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar pînă la organizarea concursului și numirea urmare a acestuia a procurorului general prin decret prezidențial", a anunțat raportorului Sergiu Litvinenco, amendament care, de asemenea, a fost acceptat de noua majoritate parlamentară.

Sursa: sputnik.md