Securitate aeriana sporita: Aeroportul International din Atena testeaza recunoasterea faciala

Aeroportul Internaţional din Atena a testat timp de mai multe săptămîni recunoaşterea facială pentru persoanele care călătoresc în spaţiul Schengen, intenţionînd să extindă acest procedeu dacă astfel se poate economisi timp înainte de îmbarcare, a anunţat biroul de presă al aeroportului, relatează AFP. În practică, prin acest sistem numit „Smart Path” dezvoltat de compania SITA, pasagerul trebuie doar să se înregistreze pe terminalele de calculatoare unde este fotografiat şi se scanează paşaportul său. El poate apoi să treacă rapid de uşile de securitate unde faţa îi este recunoscută de camerele biometrice. Acest proiect-pilot, care a început în Decembrie, nu este deocamdată accesibil decît pasagerilor care călătoresc cu compania aeriana greacă Aegean Airlines în spaţiul Schengen.

„Dacă rezultatele sunt convingătoare şi într-adevăr procesul de îmbarcare este mai rapid, acesta ar putea fi extins pentru mai mulţi pasageri într-o a doua fază care ar trebui să înceapă rapid”, a declarat pentru AFP un reprezentant al aeroportului din Atena. Potrivit lui Alexandros Ziomas, un oficial de la Aeroportul Internaţional din Atena citat într-un comunicat SITA, acest sistem ”a redus timpul necesar pentru a înregistra şi verifica identitatea pasagerului la doar cîteva secunde”.

Atena este „primul aeroport din Europa” care testează acest sistem de recunoaştere facială ce este deja utilizat pe aeroporturile din Brisbane (Australia), Doha (Qatar) şi Orlando (SUA), potrivit comunicatului de presa al companiei publicat la sfîrşitul lunii Martie. Alte aeroporturi din Europa, în special Paris Orly, Paris Charles de Gaulle şi Nisa, ar urma să implementeze acest sistem pînă la finele anului în curs, potrivit SITA.