SECTORUL SĂNĂTĂŢII DIN AUTOPROCLAMATA RMN ARE NEVOIE DE APROXIMATIV 800 SPECIALIŞTI MEDICALI

În autoproclamata rmn se înregistrează un deficit de cadre medicale. În prezent regiunea separatistă transnistreană are nevoie de peste 800 de medici şi asistenţi.

Potrivit unui comunicat, regiunea duce lipsă acută de medici pediatri, anesteziologi, reanimatori, pneumologi, medici la serviciul de urgenţă ş.a. Spre exemplu, raionul Grigoriopol nu are nici un medic în domeniul medicinii de salvare urgentă. „În general, localitatea cea mai prost asigurată cu specialişti medicali este raionul Camenca. Aici sînt necesari şi urologi, endocrinologi, infecţionişti etc.”, se arată în comunicat.

În acest context, autorităţile de profil susţin că această situaţie a fost determinată de lipsa unei motivări individuale a personalului medical, dar şi de imposibilitatea de a obţine studii de calitate în domeniu, inclusiv postuniversitare.

Facultatea de medicină din cadrul universităţii autoproclamatei rmn oferă în fiecare an nu mai mult de 60 de specialişti. Totodată, între anii 2011-2013, în regiunea transnistreană numărul de medici s-a redus cu 90 de persoane, iar de asistenţi medicali - cu 249 de persoane.

Sursa: Moldpres