SECRETUL LONGEVITATII, CAUTAT INTR-UN SAT DIN ITALIA

Condiţiile de viaţă dintr-un sat din sudul Italiei şi dieta mediteraneană pot fi secretul longevităţii, conform unui nou studiu. A fost evaluată starea de sănătate a circa 30 de nonagenari care trăiesc în Cilento, o regiune de coastă izolată, situată la aproximativ 130 de kilometri sud de Napoli.

Rezultatele lor au fost comparate cu cele ale persoanelor între 50 şi 70 de ani care trăiesc în regiune, precum şi cu cele obţinute de la un grup de control din alte zone ale ţării. „Am constatat că aceşti oameni nu numai că trăiesc mult, dar trăiesc bine”, a declarat Salvatore Di Somma, profesor de la Universitatea La Sapienza din Roma. Bolile bătrîneţii, cum ar fi Alzheimer, deficienţele cardiace sau cataracta, sînt practic absente. De asemenea, nivelul lor de adrenomedulină,un hormon care poate obstrucţiona fluxul de sînge, a fost de patru ori mai mic decît se aşteptau cercetătorii.

Se presupune că explicaţia e legată de dieta bazată pe alimente din gospodăria proprie, stres redus şi un nivel ridicat al sprijinului comunităţii pe care îl oferă în mod obişnuit viaţa la ţară în Italia. Studii ulterioare vor introduce în ecuaţie o serie de factori, printre care şi cei genetici. Speranţa de viaţă în Cilento este de 92 de ani pentru femei şi 85 de ani pentru bărbaţi, media naţională pentru Italia fiind de 84 de ani pentru femei şi 79 de ani pentru bărbaţi. Media mondială este de 71,4 ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sursa: doctorexpres.ro