SECRETUL FANTASTICEI POPULARITATI A LUI PUTIN IN TARA LUI

Într-un articol recent, Nina Hruşciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, îşi exprimă uimirea faţă de faptul că actualul preşedinte al Rusiei, care a adus sărăcirea ţării şi compromiterea ei în faţa lumii după anexarea Crimeii, se bucura în decembrie, anul trecut, de o popularitate de 68%.

Majoritatea covîrşitoare a ruşilor este de acord ca el să fie declarat "Omul Anului", fapt confirmat şi de cea mai autorizată organizaţie în materie, Fundaţia pentru Opinia Publică, potrivit Rusia Today. Nu poţi rămîne indiferent.

Vechiul ofiter KGB

În faţa concetăţenilor săi, Putin apare ca un fel de prinţ sosit călare pe un cal alb, anume ca să cucerească teritoriile pierdute în trecut, întruchipînd gloria istorică a unor eroi legendari, ceea ce aruncă în desuetudine orice cusur ar fi tentat cineva să i-l găsească. În mod ciudat, succesele sale patriotarde au redus la tăcere multe organizaţii non-guvernamentale, voci ale opoziţiei şi, mai ales, au reuşit să deprime presa independentă.

Chiar şi acum, cînd economia Rusiei se prăbuşeşte, cînd rubla a scăzut la jumătate în raport cu dolarul, cînd foamea se simte în pieţe şi pe masa cetăţeanului, iar ratele dobînzilor au ajuns la 17%, Putin urcă mereu în sondaje, tinzînd să ajungă chiar la 85%. Este de neînţeles faptul cî ruşii, în loc să ceară soluţii pentru nenorocirile în care se zbate economia lor, cîntă inexplicabile osanale în cinstea charismaticului lider, cel care le-a cauzat. Trebuie, însă, să înţelegem că Putin, recrutat ca vechi ofiţer din structurile KGB, a moştenit de la predecesorii săi o anumită viclenie, specifică acestei organizaţii, că a fost omul din umbră al suspuşilor sovietici.

Cina cea de taină a preşedintelui Putin

El ştie că, în timp de mai multe decenii, controlul guvernamental aplicat riguros i-a învăţat pe ruşi să nu se teamă de faptul că sînt controlaţi. Teama lor era să nu rămînă în afara oricărui control, lăsaţi în suc propriu, ca să se descurce cum pot. La mijlocul lunii decembrie anul trecut, Putin a organizat, la Kremlin, tradiţionala cină anuală cu cei mai influenţi oligarhi ai ţării, cei care domină puterea economică.

Au participat la eveniment vreo 40 de lideri din domeniul financiar şi industrial, ale căror firme sînt în mare măsură afiliate direct Kremlinului. Scopul era vădit unul mutual: firmele trebuie să se alinieze fără crîcneala la politica Guvernului, iar acesta din urma va proteja averile oligarhilor de sancţiunile dure ale europenilor şi ale americanilor.

În situaţia creată, oligarhii sînt nevoiţi să aibă încredere în Putin, neavînd altă alternativă. Ei îşi mai amintesc desigur de experienţa colapsului din anul 1998, cînd oligarhii de atunci, nebucurîdu-se de protecţia nici unei autorităţi, au rămas la voia întîmplării, plătind din propriile conturi pierderi imense, care n-au mai fost recuperate niciodată. A refuza acum oferta Kremlinului, însemnă expunerea la aceleaşi riscuri şi, ca urmare, ceea ce le oferă acum Putin este un cadou pe tava. Pe de altă parte, ei sînt conştienţi de faptul că promisiunile lui Putin nu prezintă garanţii ferme, că trebuie să fie cu ochii în patru, întrucît surprizele nu sînt excluse, dar o speranţă, cît de mică este incomparabil mai mult decît nimic.

Gulagul nu mai e la modă

La rîndul său, preşedintele ştie că, prin jocul său, îi ţine mereu în lesă, că ei n-au de ales şi ca numai în el stă posibila lor salvare, poate chiar singura. În ce-i priveşte pe ruşii de rînd, ei vor putea fi stăpîniţi tocmai de aceşti oligarhi, care ţin în mîna lor situaţia economică, financiară şi chiar socială a tuturor celorlalţi. Eventualii nemulţumiţi nu pot conta decît pe cei care n-ar cupla acum cu Putin, care nu sînt protejaţi de preşedinte şi care, desigur, sînt chiar în conflict cu acesta.

Tocmai de aceea, preşedintele are nevoie şi de adversari tot din lumea oligarhilor, de preferat persoane ostile, care nu s-au aliniat regimului şi în capul cărora sa vor sparge oalele sparte, în caz de nevoie. La sfîrşitul lunii decembrie 2014, cîteva mii de oameni au organizat o demonstraţie în Piaţa Manej din centrul Moscovei, spre a-şi demonstra sprijinul pentru fraţii Navalny, doi activişti contra corupţiei, indezirabili ai regimului. Se părea că demonstraţia va fi un succes, dar indezirabilii au fost condamnaţi, demonstrativ. Acest rezultat arată încă o data că, spre deosebire de predecesorii săi, Putin a învăţat să stăpînească ţara fără gulaguri. Numai cu binişorul.