SECRETUL DEZVALUIT DE CEL MAI LONGEVIV CUPLU CASATORIT DIN LUME

Binecunoscută pentru abundenţa de centenari, Japonia se poate mîndri că deţine în prezent cel mai longeviv cuplu căsătorit din lume, cei doi avînd o vîrstă cumulată de 208 ani, relatează marţi Reuters. Secretul celor 80 de ani de convieţuire este pus de soţie pe seama... răbdării.

Masao Matsumoto, de 108 ani, şi soţia sa în vîrstă de 100 de ani, Miyako, au fost confirmaţi de Guinness World Records drept cel mai longeviv cuplu căsătorit care trăieşte în prezent.

Cei doi s-au căsătorit în octombrie 1937.

''Sînt atît de fericită. Totul se datorează, de fapt, răbdării mele'', a declarat rîzînd Miyako care s-a fotografiat alături de Masao şi de ceilalţi membri ai familiei în faţa unui certificat înrămat la centrul de îngrijire unde trăiesc. ''Sînt atît de recunoscătoare încît îmi dau lacrimile'', a spus ea, citată de Reuters.

Cei doi nu au reuşit să aibă parte de o nuntă pentru că Japonia a intrat în război, iar Masao a fost trimis pe front, însă acest lucru nu a constituit un obstacol în calea întemeierii unei familii numeroase - luna trecută s-a născut cel de-al 25-lea strănepot al cuplului.

''Au intrat în ultimul capitol al vieţii lor. A fost o onoare (pentru ei) să primească această distincţie. Mi-aş dori să continue să ducă o viaţă liniştită'', a declarat fata cuplului, Hiromi.

Japonezii se numără printre cei mai longevivi din lume, datele Ministerului Sănătăţii din această ţară indicînd că ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte media de viaţă a cetăţenilor ei, de circa 84 de ani, puţin sub cea a locuitorilor din Hong Kong.

Recordul pentru cel mai longeviv cuplu căsătorit a fost stabilit de norvegienii Karl şi Gurdren Dolven, cu vîrsta combinată de 210 ani, 1 lună şi 34 de zile la momentul în care Gurdrun a decedat, în 2004, conform Guinness World Records.