Secretele politice murdare si periculoase ale Maiei Sandu

Cu un partid doar ”în acte” a nimicit PPDA, dar cum va fi halită de Usatîi…

Mihai CONȚIU

Ascensiunea politică a Maiei Sandu și a PAS nu poate fi analizată cu instrumente sociologice firești, clasice, tradiționale. Nu-i posibil pentru că Sandu nu este emulația autentic democrată a unei culturi, experiențe și expertize politice absolut obligatorii. Nu-i posibil deoarece ea, ca politician, nu este exponentul unei evoluții publice meritorii, exemplare, neimputabile cu nimic, de natură să-și atragă aderenți conștienți, obiectivi și, deci informați, așa cum se întîmplă în democrațiile autentice. Nu-i posibil în condițiile reale în care PAS este un partid artificial, unul care a fost creat ”cu expertize externe” și, totodată, pe baza unor logistici piratate după modelul autohton al altor partide-fantomă proprietate a unui individ ori a unui grup restrîns de interese.

Într-o altă proiecție, PAS e singurul partid care, într-o formă ”modernă”, va deveni o formațiune politică oligarhică după modelul PDM cînd era proprietatea efectivă a lui Plahotniuc. Alianța ei cu Usatîi, veți vedea, nu este întîmplătoare. Nici un partid oligarhic nu se poate desăvîrși fără susțineri interlope și criminale. Cine-și imagina, în urmă cu o lună, punînd în comparație discursurile Maiei Sandu cu cele ale lui Usatîi, că cei doi vor deveni complici politici la vedere, după ce Sandu afirmase, la TVR Moldova, că Usatîi și Plahotniuc sunt niște criminali? Noi am intuit asta!

Deși declara că e criminal, acum Usatîi i-a devenit nu doar aliat, ci și mentor

Nici unul dintre comentatorii și ”analiștii politici” angajați în misiunea ”victorioasă” a Maiei Sandu, cei ”cu liberă trecere” la Tv8, Pro Tv Chișinău, Jurnal Tv, TVR Moldova, alte posturi de radio, puzderie de site-uri etc., nu a făcut o analiză serioasă a limbajului, a discursului politic al acesteia.

Dacă ar fi făcut-o, ar fi constatat că Maiei Sandu i s-au scris spre a învăța discursuri formulate după modelul deja exersat de către Usatîi. Aici este vorba despre copierea, de la Usatîi, a unor formulări relativ simple, ultimative, jignitoare și acuzatoare, de tip justițiar, cu nuanțe răzbunătoare și extremiste la adresa contracandidatului. Totodată, cei care-i pregătesc discursurile au antrenat-o să emită reacții și mesaje persuasive. Astfel, în ultimii patru ani, Maiei Sandu ”i-au fost predate cursuri” despre metode psiho-sociale prin care să-i facă pe unii moldoveni să creadă că ”ea spune adevărul”, inoculîndu-le convingerea că ”ei gîndesc liber”. Un astfel de tip de hipnoză electorală colectivă nu-i o noutate.

Publicul ei țintă este reprezentat de acei moldoveni ușor de mințit, iar asta cu ajutorul ”echipei ei de manipulatori”, formată din persoane care, prin intermediul televiziunilor amintite, au sarcina să dea impresia unor ”experți, profesioniști autentici, oameni onești, de bună credință și îngrijorați de soarta moldovenilor și a Țării”.

De patru ani, rolul ei și al echipei sale a fost acela de a distrage atenției moldovenilor de la adevărul crud că, în fond, este incompetentă, că e lașă atunci cînd trebuie să ia decizii majore cînd se află în funcții decizionale, o consecință fiind trădarea propriilor alegători și a alianței cu PPDA cînd și-a provocat deliberat demiterea propriului Guvern. La fel, oamenii nu trebuie să știe că se află în fruntea unui partid creat din nu se știe pe ce bani. Înainte de a crea PAS, la Pro Tv Chișinău, fusese întrebată dacă va înființa un partid, iar răspunsul ei a fost că ”nici pomeneală, iar asta pentru că e nevoie de bani foarte mulți pentru a înființa un partid, iar ea nu are atîți”. Ulterior, ”a găsit”. Chestia cu colectele publice a fost de acoperire.

O navetistă de succes prin toate guvernările

Profesional, Sandu datorează enorm ”regimului Lucinschi”, care a ajutat-o să ocupe o funcție de răspundere în Ministerul Economiei. Am mai scris și repet: Trebuie să fi avut proptele serioase ca să obțină, imediat după absolvire, un post la care nu visează nici un proaspăt absolvent cu brio al ASEM. La scurt timp după absolvirea ASEM, pe 1 Iulie 1994, Sandu a fost angajată la Ministerul Economiei în funcția de specialist principal în Secția cooperare cu Uniunea Europeană și Țările bazinului Mării Negre, Departamentul Relații Economice Externe. În Iunie 1996, ea a fost transferată pe postul de consultant în cadrul Direcției principale colaborare cu organizațiile economice internaționale.

În perioada 20 Noiembrie 1997 – 6 Martie 1998, potrivit Ministerului Economiei, Maia Sandu a deținut funcția de director adjunct interimar al Direcției principale colaborare cu organizațiile economice internaționale. Sandu a revenit la Ministerul Economiei șapte ani mai târziu, în vremea guvernării comuniste, pe 17 August 2005, ca director al Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare. 

După 2010, Filat o numește ministru al Educației, ca o extracție comună din regimul Lucinschi. Privind în ansamblu, parcă deslușim, permanent, și năluca protectoare a ex-premierului Ion Sturza, care e de aceeași ”extracție”. După debarcarea politică a lui Filat, continuă să fie un ministru executant și de buzunar al lui Plahotniuc. Mai apoi, construiește PAS, se aliază cu PPDA și îl nimicește pe Năstase de două ori – prima dată cînd l-a determinat, în 2016, să renunțe în favoarea ei la alegerile prezidențiale, iar a doua oară cînd și-a provocat demiterea propriului Guvern, trimițîndu-l pe Năstase într-un nesfîrșit șomaj politic. Acum a ajuns ”în brațele politice protectoare” ale lui Usatîi.

Este sau nu o navetistă profesional-politică? Să recapitulăm! Funcții importante în regimul Lucinschi, post și mai important pe vremea guvernării comuniste, urmează, mai apoi, ”perfecționări profesionale externe”, devine, după 2010, exponent al guvernării PLDM, rezistă ca executantă în Guvernul controlat exclusiv de Plahotniuc, i se ”oferă” înființarea și conducerea PAS, devine aliata lui Năstase, îl trădează, iar acum și-a oficializat concubinajul politic cu ”criminalul Usatîi”.

Un partid real, PPDA, distrus de o construcție artificială, PAS

Practic, PAS s-a înființat la marginea PPDA. Trebuie să recunoaștem că, inițial, PPDA a reușit să se contureze politic, la nivel național, destul de promițător, în urma celebrelor proteste și a unei organizări teritoriale ofensive. Cu toate aceste, după 2016, dar mai cu seamă după ce Sandu a decis să-și trădeze propriul Guvern, PPDA a ajuns un partid ”de stradă”, adică nesemnificativ, în raport cu artificialul PAS, care a devenit, peste noapte, un ”partid de salon”. PAS este un partid care și-a cîștigat, pentru Sandu, adepți aproape exclusiv prin manipulări cu sondajele de opinie și ”cu televizorul care minte cu nerușinare poporul”. PAS nu intra nici în Parlament dacă ”exteriorul” nu l-ar fi ”manipulat jovial și diplomatic” pe Năstase ca să accepte alianța electorală dintre PPDA și Maia Sandu. ACUM <A(ndrei) CU M(aia)> a fost cea mai teribilă capcană în care a fost atras Năstase pentru a fi tras pe linie moartă. Avem certitudinea că îngenunchierea lui Năstase și ”vedetizarea” Maiei Sandu au fost decise ”la Vest de Est”.

Susținătorii din umbră al ambilor au decis că Sandu ”este mai cooperantă”, mai ușor de manipulat decît Năstase. Logic, dacă nu ar fi existat influențe externe extrem de masive, materializate în toate dimensiunile, PAS nu avea cum să depășească PPDA și să-l îngenuncheze așa de lesne pe Năstase. Dacă am fi avut de-a face cu o construcție de partid strict în interiorul spațiului național, Năstase, care în materie de populism este extrem de activ, ar fi făcut-o zdrențe pe Sandu.

Oligarhizarea PAS cu asistență externă și pentru Usatîi

Posturile de televiziune amintite și puzderia se site-uri care o susțin pe Sandu nu contenesc să vorbească despre ”pericolul fraudării alegerilor de către Dodon cu ajutorul electoratului transnistrean și cel din Rusia”. Această operațiune amplă are rostul de abatere a atenției de la uriașa fraudare a alegerilor pentru Sandu cu ajutorul electoratului din Vest. Mobilizarea electoratului moldovenesc din România și restul Țărilor occidentale este organizată și finanțată matematic. Se înțelege că moldovenii din aceste Țări nu sunt conștienți de ”drogul schimbării” care le-a fost inoculat de unele forțe oculte, care i-au făcut să creadă că votează ”în cunoștință de cauză și nemanipulați”, ca ”să-și elibereze Țara”. Aici, în primul rînd, ne referim la serviciile secrete românești complice cu Plahotniuc, precum și la sumele uriașe de bani aruncate în joc pentru ”seducerea” unor agenți de influență moldoveni, propagandiști-lideri din Țările europene. Firește că și Usatîi este ”parte operativă” a acestei misiuni electorale.

În plan intern, Maia Sandu beneficiază de ajutorul unei puzderii de ONG-uri finanțate din Occident, indiferent că acestea se ocupă de ”libertatea de exprimare, drepturile minorităților sexuale, sondarea opiniei publice etc., etc. În acest context, cam toți din anturajul ”exclusivist” al Maiei Sandu conduc ori sunt membri în colectivele de conducere a acestor ONG-uri. Toți aceștia nu sunt oameni săraci, iar asta deoarece, în raport cu absolut toți moldovenii amărîți cărora le cer s-o voteze pe Maia Sandu, au salarii de mii de euro pe lună.

Culmea este că tocmai acest anturaj ONG-ist al Maiei Sandu ”monitorizează absolut tot, decide corectitudinea alegerilor, exercită controlul asupra mass-media, veghează la respectarea drepturilor minorităților sexuale, fac expertize civice, întocmesc rapoarte privitoare la actul guvernării etc.”! Aceste ONG-uri, totodată, sunt partenerii cei mai de nădejde și încredere nu doar ai finanțatorilor, ci chiar și ai instituțiilor occidentale ori ai unor Ambasade.

Oligarhizarea PAS tinde să-și atingă scopul prin alianța cu, ca s-o citez pe Sandu, ”cei care decideau cine să fie omorît și cine să fie lăsat în viață – Usatîi și Plahotniuc”! Usatîi la vedere, Plahotniuc din umbră!

În consecință, întrebăm: De ce instituțiile occidentale care monitorizează tot ce se întîmplă aici nu dau o notă negativă noii neo-oligarhizări a Țării de către Sandu și Usatîi? Nu le-a fost de ajuns eșecul cu oligarhul Plahotniuc?

Vorbim despre aceleași instituții occidentale care, aproape sigur, ca și în cazul relațiilor dintre Plahotniuc și Filat, s-ar putea pomeni, în viitor, cu un Usatîi atotputernic, la fel ca și Plahotniuc, și cu o Maia Sandu transformată de acesta într-o zdreanță politică. Oare nu s-a înțeles pe deplin cine este Usatîi și de ce este capabil? Usatîi să se subordoneze Maiei Sandu sau cuiva din exterior? Să fim realiști!