SECRETARUL GENERAL AL NATO: LOVITURILE AERIENE RUSESTI IN SIRIA «SUBMINEAZA» PROCESUL DE PACE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat vineri că loviturile aeriene rusești, care «vizează în principal grupările de opoziție din Siria, subminează eforturile pentru găsirea unei soluții politice» la conflictul sirian, relatează AFP și Reuters.

«Printre altele, întărirea prezenței rusești, a activității sale aeriene în Siria provoacă, de asemenea, tensiuni sporite și încălcări ale spațiului aerian turc», a declarat la sosirea sa la o reuniune la Amsterdam a miniștrilor apărării din țările Uniunii Europene.

«Aceasta creează riscuri, sporește tensiunile și, desigur, reprezintă o provocare pentru NATO, deoarece este o încălcare a spațiului aerian al NATO», a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice, făcînd apel la calm și la detensionarea situației, precum și la o soluție politică în Siria.

«Întărirea militară substanțială a Rusiei în Siria și în Mediterana Orientală și este pe cale de a schimba echilibrul strategic» al regiunii, a estimat Stoltenberg.

«NATO susține puternic toate eforturile pentru găsirea unei soluții politice la conflictul din Siria», a reamintit Stoltenberg, în timp ce convorbirile de pace de la Geneva, care cu greu începuseră, au fost suspendate pînă la 25 februarie.

Consiliul de Securitate al ONU are vineri consultări privind Siria, unde regimul președintelui Bashar Al-Assad, ajutat de aviația Rusiei, și-a intensificat ofensiva împotriva orașului Alep, provocînd exodul a zeci de mii de civili.

Sursa: Agerpres