SECRETARUL DE STAT AMERICAN JOHN KERRY, IN VIZITA OFICIALA LA MOSCOVA

Secretarul de stat american John Kerry a sosit miercuri la Moscova, unde va avea o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre tranziția politică în Siria și soarta lui Bashar al-Assad, informează AFP.

"Ceea ce căutăm și am căutat multă vreme este cum să ajungem la situația în care Assad să nu mai dețină puterea", a declarat un înalt responsabil american jurnaliștilor.

Decisă în urma retragerii parțiale a trupelor ruse din Siria, anunțată la 14 martie de către Vladimir Putin, vizita lui Kerry la Moscova este menită să întărească dialogul cu privire la Siria.

"Din partea rusă există o singură persoană care decide și avem nevoie să fim cu această persoană în aceeași cameră și să evaluăm ceea ce este posibil", a declarat înaltul responsabil american.

John Kerry se va întâlni joi cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și cu președintele Vladimir Putin, la Kremlin. Miercuri seara, el va avea o întrevedere și cu ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat la rândul său în vizită oficială în capitala rusă.

Chiar dacă au mediat împreună armistițiul în vigoare în prezent în Siria, Washingtonul și Moscova se opun în problema plecării președintelui sirian. Pentru Washington, plecarea lui Bashar al-Assad este o condiție pentru ca negocierile de pace între regim și opoziție, desfășurate la Geneva sub egida emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, să reușească.

Doar alegătorii sirieni au dreptul să decidă soarta lui Bashar al-Assad, reiterează Kremlinul, în timp ce alegerile organizate de ONU în Siria nu pot avea loc înainte de 18 luni. Fără o garanție privind plecarea lui Bashar al-Assad, opozanții sirieni ar putea refuza să participe la alegeri.

Delegația americană rămâne prudentă în ceea ce privește rezultatele vizitei și insistă asupra faptului că aceasta are drept scop mai mult să determine care este poziția lui Vladimir Putin cu privire la Siria, decât să-l convingă să-și schimbe părerea.

"Problema este să știm dacă putem să convenim asupra unor lucruri serioase cu Rusia", în mod concret asupra tranziției politice în Siria, a declarat oficialul american.

În afară de conflictul sirian, Kerry ar urma să discute cu Putin și Lavrov și despre criza ucraineană.

Sursa: Agerpres