Secesionism occidental avansat. Un nou stat pe harta europei

Declaraţia de suveranitate ar putea fi ilegală!

Executivul spaniol va ataca la Curtea Constituţională declaraţia adoptată în luna Ianuarie de Legislativul local catalan, care stipulează dreptul Cataloniei de a decide cu privire la autodeterminare, după cum a anunţat, Vineri, 1 Martie, vicepremierul spaniol, Soraya Sánz de Santamaría.

„Guvernul respectă Constituţia, şi de aceea am decis să contestăm declaraţia”, a precizat ea, la finalul şedinţei de guvern la care s-a discutat această temă.
Anunţul a venit pe fondul informaţiilor potrivit cărora guvernul spaniol urma să ia o decizie în acest sens, după ce Consiliul de stat şi Instituţia avocatului poporului indicau că declaraţia în cauză este neconstituţională şi poate fi contestată în faţa instanţei de resort.

Anterior, tot Vineri, şeful executivului local catalan, Artur Mas, acuza guvernul de la Madrid că se va face vinovat de „ruperea oricărei căi de dialog” dacă decide să depună recursul de neconstituţionalitate. El sublinia faptul că declaraţia în chestiune nu este o lege, iar o contestaţie la Curtea Constituţională „ar fi complet nelalocul ei”.

La 23 Ianuarie, Legislativul regional catalan a adoptat în plen, cu voturile naţionaliştilor (CiU), ale radicalilor republicani (ERC) şi ale formaţiunii minoritare Iniciativa (ecologiştii catalani, n.r.) o declaraţie ce stipulează că poporul catalan este „subiect politic şi juridic suveran”.

Convergenţă şi Uniune (CiU) şi Stînga Republicană Catalană (ERC) au trimis grupurilor parlamentare care susţin consultarea pentru autodeterminare (Partidul Socialiştilor, Iniţiativa şi Candidatura Unităţii Populare), propunerea de declarare a suveranităţii.

Potrivit textului, Catalonia are, "din motive de legitimitate democratică, caracter de subiect politic şi juridic suveran". Este vorba despre o scurtă declaraţie în cinci puncte pe care preşedintele Generalitat (Guvernul autonom catalan), Artur Mas, şi liderul ERC, Oriol Junqueras, doresc să le transforme în începutul oficial şi solemn al procesului de dobîndire a independenţei.

Acest text este considerat un prim pas major pe calea organizării referendumului pentru autodeterminare, plănuit pentru 2014.

Ulterior, premierul Mariano Rajoy a declarat că adoptarea de rezoluţii care nu respectă spiritul şi litera Constituţiei „nu serveşte la nimic”, după care au urmat concluziile rapoartelor celor două instituţii menţionate.

SURSA: Agerpres