SE RIDICA TARA!

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

de Radu Gyr

Nu pentru-o lopată de rumenă pîine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mîine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sîngele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cîntecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mînia scrîşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies înainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Revoluţie totală

Duminică, 20 Septembrie, o mie de automobile au defilat prin faţa instituţiilor captive ale statului. Coloana de maşini a plecat de la pasajul de lîngă televiziunea naţională publică şi a străbătut toată Capitala. Manifestanţii sunt decişi să lupte  pînă la capăt, iar săptămîna viitoare protestele vor continua cu şi o mai mare intensitate. Pe parcursul săptămînii, au avut loc întîlniri cu protestatarii de la Ştefan Vodă şi de la Cahul, iar Duminică s-a desfăşurat un miting de protest la Soroca.

Pentru ziua de Miercuri, 23 Septembrie, este preconizat un miting al pensionarilor în faţa Parlamentului.

În acest context, Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor,  a spus: „Chiar de la începutul acţiunilor de protest nu eram tare optimist că autorităţile vor veni cu noi la un dialog şi vor găsi o soluţie la problema cu care se confruntă Republica Moldova. Sărăcia a fost determinată de nivelul înalt de corupţie şi crima care este la noi în ţară. Noi am ajuns să constatăm că regimul de astăzi nu este mai bun decît cel de pînă la 2009.  Ei ne-au trădat, ne-au jefuit şi ne-au aruncat în groapa sărăciei şi mizerie. Noi ştim cine sunt vinovaţi de aceste crime. Este vorba de acei care au orchestrat finanţarea de partide, care au cumpărat poporul umilit cu fel de fel de daruri”.

În plus, vorbitorul a adăugat faptul că toţi agricultorii vor fi alături de protestatarii din Oraşul Demnităţii şi vor susţine toate acţiunile lor, precizînd că trebuie ca lupta să meargă pînă la capăt.

Reamintim că, în prima zi a săptămînii trecute, cetăţenii au protestat în faţa Procuraturii Generale. Protestatarii au cerut demisia procurorului general, Corneliu Gurin. Manifestanţii şi-au continuat programul şi au pichetat şi sediul Centrului Naţional Anticorupţie. După ce au protestat în faţa CNA, manifestanţii au organizat o manifestaţie la Reşedinţa de Stat cu genericul „trezirea preşedintelui Timofti”. Totodată, protestatarii au pichetat Guvernul, care s-a întrunit în şedinţă. Un protest similar a fost organizat şi la Banca Naţională a Moldovei. (Cronicar)