SE PRACTICĂ PESTE TOT ÎN LUME, DAR SPANIOLII ŞI RUŞII FAC MILIARDE DE DOLARI DIN ACEASTĂ AFACERE

Pescuitul ilegal la nivel mondial nu a dus-o niciodată mai bine decît acum. Navele de pescuit care operează în afara legilor internaţionale prind în fiecare an peşte în valoare cuprinsă între 10 şi 23,5 mld. dolari. Iar stimulente lor nu fac decît să crească.

Deficitul cauzat de pescuitul excesiv creşte şi el costurile pescarilor. Cu stocurile de pescuit epuizate în propriile ape, pescarii trebuie să navigheze acum mai departe şi mai la adîncime. Asta necesită mai mult timp, muncă, combustibil şi bani.

O altă urmare a pescuitului excesiv este că, în general, capturile se realizează tot mai greu: Guvernele limitează cantitatea de peşte care poate fi prinsă din propriul stoc. De vreme ce pescuitul excesiv costă deja anual 50 mld. dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale, grupurile internaţionale care reglementează pescuitul au stabilit şi ele limite asupra cantităţii de peşte din speciile principale ce poate fi capturată.

Ţările trebuie să raporteze prada către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, pentru a se asigura că toată lumea respectă planul.

Cel mai cunoscut port de mărfuri de pe piaţa europeană este portul spaniol Las Palmas, din Insulele Canare. Environmental Justice Foundation (EJF) spune că, în fiecare an, se comercializează 400.000 de tone de peşte în pieţele din Las Palmas. Potul Louis din Mauritius este un al paradis al comerţului ilegal de peşte.

China este de asemenea în curs de trecere la un asemenea port, spune Daniel Pauly, un cercetător de la University of British Columbia. „În Estul îndepărtat al Rusiei se comercializează cantităţi enorme de peşte ilegal“, spune acesta.

„Pieţele ilegale sunt mai deschise către ţările dezvoltate din cauza statutului lor comercial şi, astfel, China este un loc perfect de spălare de bani din pescuit pentru Rusia“.

 RTEmagicC_pescuit.jpg

Evoluţia preţului la peşte

 RTEmagicC_pretul.jpg

SURSA: Quartz