Se moare si din asta! Un american a ”mierlit-o” dupa ce a mincat prea mult lemn-dulce

Un american din statul Massachusetts a fost ucis de obiceiul lui de a mînca lemn-dulce, susțin doctorii. Bărbatul lucra ca muncitor în construcții și avea 54 de ani, iar în ultimele săptămîni își făcuse un obicei din a mînca zilnic în jur de o pungă și jumătate de lemn-dulce, informează BBC.

"Chiar și o cantitate mică de lemn-dulce îți poate crește puțin tensiunea", a declarat doctorul Neel Butala, cardiolog la Massachusetts General Hospital, unul dintre doctorii care a descris cazul în revista New England Journal of Medicine.

Victima nu avusese nici un simptom în trecut, dar cu toate acestea a intrat în stop cardio-respirator în timp ce se afla într-un restaurant fast-food.

Cazul său a fost prezentant în revista New England Journal of Medicine, iar doctorii care l-au tratat spun că de vină a fost acidului glicirizic din lemnul dulce.

"Ni s-a spus că pacientul are o dietă precară și mănîncă multe dulciuri. Ar putea boala lui să fie provocată de consumul de dulciuri?", a declarat doctorul Elazer R. Edelman. Acesta a explică că studiile au dovedit cum acidul glicirizic – ingredientul activ din lemnul-dulce – poate provoca "hipertensiune, hipopotasemie, alcaloză metabolică, aritmii fatale și insuficiență renală", iar toate aceste probleme s-au regăsit în cazul acestui pacient.

Un alt medic, Andrew L. Lundquist, a confirmat în raport că lemnul dulce mîncat de pacient a fost vinovat de moartea sa.

Consumul a 50 de grame de lemn dulce pe zi timp de două săptămîni poate provoca probleme cardiace, în special persoanelor peste 40 de ani, avertizează autoritățile americane prin FDA (Food and Drug Administration), potrivit Associated Press.

"Nu e vorba doar de bețele gumate de lemn dulce. Pot fi jeleuri, ceaiuri de lemn-dulce, mai multe lucruri. Chiar și anumite beri belgiene au acest compus, la fel și tutunul de mestecat", a spus doctorul Robert Eckel, cardiolog și fost președinte al Asociației Americane a Inimii.