SCURT ISTORIC AL RELIGIILOR SI CREDINTELOR RELIGIOASE ALE LUMII (19)

Cele mai periculoase secte din lume. Printre cele mai periculoase secte din lume se numără Biserica Unificării, Scientologii, Ku Klux Klan, Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului, Aum Shinrikyo, Copiii Domnului şi Poarta Raiului. Sectele sînt definite ca fiind sisteme care venerează un individ, un ideal sau un obiect. Deseori, venerarea ajunge la stadiul de fanatism şi de aici pînă la acte abominabile nu mai este decît un pas. De la crime şi sinucideri în masă pînă la sex cu minori, cele mai periculoase secte din lume nu au lăsat nimic să stea în calea propovăduirii propriilor credinţe.

Scientologia. Scientologii nu formează un cult tip care să facă prima pagină a ziarelor cu acţiuni religioase şi doctrine şocante sau cu violenţă grafică. Cei care au reuşit să scape din aceasta sectă vorbesc despre spălarea creierului, fraude şi încercări de destabilizare financiară. Foştii membri au mai povestit despre despre ameninţări şi alte metode periculoase prin care liderii sectei se asigurau că membrii rămîn loiali. Principiul de bază al cultului îl reprezintă convingerea oamenilor de influenţa extraterestră asupra omenirii şi destabilizarea judecăţii oamenilor. Dar, de fapt, principalul scop al sectei l-ar reprezenta banii. Dau în judecată şi cer daune enorme de la oricine îi vorbeşte de rău şi deseori, activitatea sectei seamănă mai mult cu a unei multinaţionale, decît cu a unei organizaţii religioase. În ciuda faptului că este una dintre cele mai controversate şi periculoase secte din lume, printre adepţii săi de numără nume celebre din lumea filmului, precum actorii Tom Cruise şi John Travolta.

Ku Klux Klan. Cultul este faimos pentru vestimentaţia membrilor, bazată pe robe albe cu glugi îndreptate în sus şi pentru supremaţia absolută a albilor pe care o proclamă. Ceea ce s-a pierdut în istorie însă este faptul că la origini KKK este o sectă religioasă formată din extremişti creştini. Născută imediat după Războiul Civil american, secta ajunsese să numere patru milioane de membri. Tactica bazată pe teroare şi poziţia pe care o aveau faţă de negri, evrei, catolici şi alte minorităţi nu i-a adus multe favoruri, dar teama pe care o provoca şi crimele la care recurgea au transformat cultul într-unul periculos. De asemenea, caracterul anonim al KKK ajuta la instaurarea unei stări generale de teamă şi tensiune. Membrii sectei puteau trăi liniştiţi în societate, ca mai apoi să participe la acţiunile organizate de cult sub protecţia anonimatului asigurat de roba specfică. KKK există şi în ziua de astăzi şi, deşi influenţa sa a scăzut vertiginos, rămîne una dintre cele mai periculoase secte din lume.

Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului. Format în Uganda, acest cult considera că sfîrşitul lumii va avea loc la 1 Ianuarie 2000. Adepţii lui au aderat strict la cele Zece Porunci, la Decalog. Mai exact, respectau cu atîta stricteţe poruncile, încît vorbeau foarte rar unii cu ceilalţi, de cele mai multe ori foloseau limbajul semnelor, pentru a nu încălca a noua poruncă. După ce data de 1 Ianuarie 2000 a trecut fără să se fi înregistrat vreun eveniment care să semnalizeze sfîrşitul lumii, secta şi-a pierdut brusc adepţii a căror credinţă a fost zdruncinată. Ca răspuns, liderul cultului a prezis o nouă apocalipsă, în luna Martie a aceluiaşi an. Cînd 500 de adepţi s-au strîns la una din bisericile cultului, aceasta a explodat. Au existat acuzaţii de suicid în masă, dar, după ce ulterior s-a descoperit că majoritatea victimelor muriseră înaintea exploziei din cauze precum otrăvirea sau strangularea, verdictul final a fost o crimă în masă, fapt care a inclus Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale Domnului în rîndul celor mai periculoase secte din lume.

Aum Shinrikyo. Această sectă japoneză al cărei nume înseamnă, în traducere, „Adevărul Suprem”, a fost înfiinţată de Shoko Asahara în 1984. Sub acoperirea exerciţiilor yoga şi de meditaţie, acestui cult i s-a oferit statut religios şi a devenit, ulterior, foarte periculos. În primul deceniu de la apariţie, Asahara şi adepţii săi au fost acuzaţi de fraudă, donaţii forţate şi chiar de crimă, fiind declarată una dintre cele mai periculoase secte din lume. În 1995, Poliţia a luat în serios acuzaţiile şi a început să supravegheze grupul. Acţiunea l-a făcut pe Asahara să recurgă la împrăştierea de gaz sarin în sistemul de metrou în speranţa că va deruta autorităţile. În cele din urmă, Poliţia a reuşit să îl prindă pe Asahara şi a găsit la locuinţa lui un stoc imens de armament, produse explozive şi chiar oameni captivi. De asemenea, autorităţile au mai descoperit la reşedinţa lui Asahara o cantitate suficientă de gaz otrăvitor pentru omorîrea a patru milioane de oameni, un elicopter rusesc, LSD şi arme chimice cu antrax. Asahara a fost închis şi cultul său desfiinţat. Cu toate astea, există alte variaţiuni ale sectei, variante pe care Asahara nu le recunoaşte şi la care refuză să adere.

Copiii Domnului. Puţine secte sînt atît de înfiorătoare precum cea înfiinţată de David Berg şi autointitulată „Copiii Domnului”. Principala credinţă a acestui cult este aceea conform căreia sexul cu copii nu numai că este permis, dar este şi un drept divin. Bineînţeles că de-a lungul timpului au fost numeroase plîngeri de abuz sexual. Femeile tinere au fost îndreptate către prostituţie şi racolau noi membri, făcînd parte dintr-un sistem de recrutare bine pus la punct. Gruparea şi-a atras dispreţul profund al societăţii, fiind declarată una dintre cele mai periculoase secte din lume. (va urma)