SCRISOARE DESCHISA

Conducerii R. Moldova,

Procuraturii Anticorupţie a PM

Noi, locuitorii oraşului Edineţ de pe străzile Sf. Vasile, M. Gorkii şi O. Cerempei şi majoritatea comercianţilor, sîntem frustraţi de lipsa acţiunilor din partea organelor de lege şi justiţie din oraşul nostru. Chiar sîntem nevoiţi, noi, cetăţenii simpli, să batem pragurile judecătoriilor şi să căutăm drepatea la CEDO. Din mai pînă în decembrie 2017, comerţul haotic de pe străzile noastre a fost înlăturat şi piaţa din drum a fost transferată în alt loc, pe strada O. Cerempei, nr. 90, care a fost special amenajată pentru comerţ. Dar nu ştim dm ce motiv comerţul a revenit pe strada noastră.

Despre ce s-a întîmplat, locuitorii şi toţi comercianţii legali au povestit în articolul «Молдавские ведомости» de la data de 02.02.2018 sub titlul «В Единцах воскресли произвол и беззаконие», şi în ziarul raional. Unele persoane, cu ajutorul altora care au influenţă în puterea publică, se străduie să manipuleze totul, să îi inducă pe oamnei în eroare, să planteza seminţele urii între locuitori şi comercianţi. În anul 2012, nepăsarea autorităţilor publice a dus la condiţia ca piaţa agricolă din oraş să îşi înceteze existenţa, iar acum autorităţile locale au împărţit drumul sub felul unui iarmaroc, au legalizat vînzările chiar de pe drum încă pînă la 1 septembrie 2018. Dezordinea de pe drumuri, sub ferestrele noastre, încă o dată a demonstrat că valorile europene nu sînt chiar aşa de folos realităţii noastre moldoveneşti.

Încă în anul 2004 există Hotărîrea Guvernului RM Numărul 955 pentru aprobarea modelului de activitatea pieţii. În această privinţă a intrat în vigoare Legea RM de la 27.12.2016 cu privire la interzicerea vînzărilor pe pieţile nelegalizate, comerţul pe drumuri. Se constată că în oraşul nostru Hotărîrea Guvernului şi legile RM nu au importanţă şi nu sînt respectate. Mulţi locuitori ai oraşului nostru observă în acesta o oarecare anormalitate. Astfel, a fost anulată decizia de la 8 februarie a anului curent de către Primărie, fapt ce demonstrează încă o dată prezenţa corupţiei în oraşul nostru. De aceea, noi am obosit să aşteptăm şi acum cerem insistent să fie oprite aceste acţiuni corupte. Nu numai localnicii, ci şi alţi vizitatori străini sînt şocaţi de situaţia din oraş referitor la plasamentul pieţii locale şi pieţii de legume. Cerem să se efectueze investigaţii de către Procuratura Anticorupţie în privinţa  acestor acţiuni ilegale.

Cu respect, Vasilii PAVLIUC