Scrisoare deschisa pentru Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, si prim-ministrul Ion Chicu

Despre „bombele ori grenadele” lăsate de Guvernul Maia Sandu în urma sa

Domnule Preşedinte al Republicii Moldova, domnule prim-ministru,

Ne adresăm domniilor voastre pentru că este vorba despre o serie de abuzuri şi atentate grave la libertatea şi existenţa presei scrise, în particular referindu-ne la Cotidianul Naţional Independent “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL, care au fost concepute de către Guvernul Maia Sandu şi care acum sunt puse în aplicare din perspectiva unor „legalităţi” decise de Sandu.

Cu ipocrizie şi cinism, după ce a fost stopat procesul de privatizare a Casei Presei, Guvernul Maia Sandu a anunţat şi o mică scădere a plafonului chiriilor pentru redacţiile ziarelor, ca abia acum să aflăm ce înseamnă aceasta.

Tradiţional, la finalul fiecărui an, se fac demersurile necesare pentru reînnoirea contractului de arendă a spaţiului din Casa Presei pentru Redacţia ziarului nostru de către Fundaţia „Logistic-Media”, al cărei director este Ion Berlinski.

Pe 21 Noiembrie, am primit o înştiinţare absolut aberantă, abuzivă şi hărţuitoare, datată pe 15.11.2019, din partea I.P. „Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova”, semnată de către directorul Sergiu Stanciu.

Citind şi răscitind această înştiinţare semnată de către omul Maiei Sandu, am înţeles la perfecţie ce bombă sau grenadă cu efect întîrziat pentru hărţuirea şi intimidarea presei a lăsat Guvernul Maia Sandu în urma sa, iar foştii săi subordonaţi docili, activi încă, îi scot cu satisfaţie inelul.

Este vorba despre nişte termeni şi condiţii impuse nouă pentru semnarea unui banal contract de arendă de parcă am solicita de la Casa Presei un împrumut de cel puţin 10 milioane de euro, ori de parcă directorul Sergiu Stanciu ar bănui că suntem o grupare fundamentalistă islamică, nu despre reînchirierea unui modest spaţiu redacţional în care ne aflăm de cînd existăm. Astfel de contracte, mai ales în cazul unor chiriaşi ca noi, se prelungesc automat şi fără alte hărţuieli birocratice.

Ca să înţelegeţi că nu exagerăm şi că este vorba de o veritabilă hărţuire cu scopul de a ne alunga şi pe noi din Casa Presei, aşa cum au făcut-o şi cu alţii, pentru că ştim că aveţi capacităţi de analiză şi sinteză în domeniu, vă oferim cîteva din cerinţele aberante şi hiperbirocratice care ni se impun pentru semnarea reînnoirii unui contract anual de arendă, iar unele dintre ele nici nu ar trebui să ne privească pe noi în calitate de chiriaşi permanenţi.

Astfel, Direcţia reprezentată de Sergiu Stanciu ne cere:

- să prezentăm Extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice, emis cu cel mult 10 zile înaintea solicitării spaţiului;

- să prezentăm actele în baza cărora a fost fondată şi activează entitatea (adică noi), autentificate în mod corespunzător;

- prezentarea actelor care atestă rechizitele bancare ale entităţii, autentificate în mod corespunzător;

- în cazul deţinerii contoarelor de evidenţă a energiei electrice, acestea urmează să fie electronice etc.

Aici este vorba despre o grămadă de timp pierdut inutil, inclusiv despre autentificări notariale absolut de neînţeles şi, aşa cum spuneam, despre hărţuire birocratică, dar aceasta nu-i tot!

După ce a născocit astfel de condiţii birocratice, Guvernul Maia Sandu a plusat şi a decis că ele trebuie să fie verificate şi avizate de către o Comisie suplimentară formată din 7 persoane. Această Comisie născocită de Sandu, care se pare că îi întăreşte satisfăcător „autoritatea responsabilă” directorului Sergiu Stanciu, urmează să se şi pronunţe dacă există temeiuri argumentate pentru reducerea costurilor la chirie anunţate de către Guvernul Sandu pentru redacţii.

Pe lîngă tentativa birocratică „novatoare” a Guvernului Sandu de a hărţui presa în timp ce spunea că o favorizează, este demn de reţinut faptul că pentru încheierea unui banal contract de reînchiriere a unui spaţiu, pentru care este suficient să ai ştampilă, cont în bancă şi dovada simplă a identităţii juridice, a ajuns să înfiinţeze şi o Comisie formată din 7 persoane, de parcă, aşa cum spuneam, nu solicităm reînchirierea unui spaţiu în care ne desfăşurăm activitatea de cînd existăm, ci  parcă am cere de la Casa Presei sau de la directorul Sergiu Stanciu un împrumut de cel puţin 10 milioane de euro. Vă daţi seama - angajaţii directorului Sergiu Stanciu nu sunt suficienţi sau suficient de buni experţi şi este nevoie de o Comisie, care bineînţeles că nu "expertizează" pe gratis!

Domnule Preşedinte al Republicii Moldova, domnule prim-ministru,

După învestirea Guvernului Sandu, chiar crezînd că are bune intenţii după ce, în tandem cu Andrei Năstase, au anunţat deschidere faţă de afirmarea unei prese independente şi crearea unor condiţii optime de existenţă a acesteia, i-am solicitat public anularea unei Hotărîri de Guvern abuzive şi ilegale emisă de fostul ei şef de partid Vlad Filat. Iată despre ce este vorba!

Fostul premier Vlad Filat, din dorinţa expresă de a se răzbuna pe ziarul nostru din cauza unor anumite critici, a emis Hotărîrea de Guvern nr. 137 din 24.II.2010 prin care s-a decis „stoparea procesului de lichidare a fostei ÎS „Moldova Suverană”, reînscrierea acestei mărci în înscrisurile AGEPI şi trecerea publicaţiei în subordinea Cancelariei de Stat. Hotărîrea de Guvern amintită a fost abuzivă şi ilegală din următoarele considerente:

- procesul de de-etatizare a fostei ÎS „Moldova Suverană” din 2005 s-a efectuat la recomandările exprese ale Consiliului Europei;

- existenţa Legii Presei este documentul care a stat la baza înfiinţării legale a Cotidianului Naţional Independent “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL, iar asta în temeiul art. 7 alin. (2);

- Hotărîrea de Guvern nr. 137 din 24.II.2010 a creat circumstanţe care atestă o ingerinţă în dreptul la libertatea de exprimare, garantat prin prevederile art. 32 (1) Constituţia RM, alin. (1) art. 1 din Legea Presei, art. 19 din Declaraţia Universală a drepturilor omului, art. 19 al Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, art. 10 CEDO, încălcări care constituie un viciu fundamental într-un document guvernamental.

Precizăm că scopul Hotărîtii amintite a fost acela de a ne desfiinţa, fiind şi un act de răzbunare politică pe noi şi a anturajului din jurul ex-premierului Vlad Filat. Hotărîrea, repetăm, a rămas în vigoare şi astăzi.

Din aceste considerente, i-am solicitat public Maiei Sandu să abroge Hotărîrea de Guvern amintită, însă, în final, am înţeles că ea şi Năstase sunt campionii vorbelor goale. Cum puteau ei să soluţioneze furtul miliardului atîta timp cît n-au vrut să rezolve o situaţie de tentativă de furt mai mărunt, dar suficient de grav în planul reprezentării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale presei? Este vorba, fireşte, de tentativa fostului ei şef politic, Filat, de a ne fura marca ziarului pe cheltuiala Statului!

Domnule Preşedinte al Republicii Moldova, domnule prim-ministru, v-am expus toate aceste stări de fapt deoarece nu mai avem cui să ne adresăm, nu mai avem încredere în nimeni altcineva! Măcar să fiţi informaţi!

Colectivul redacţional al Cotidianului Naţional Independent “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL