SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI VLADIMIR VORONIN

De ce ne ofensează dl. Mark Tkaciuk?

Domnule preşedinte Vladimir Voronin, onestitatea Redacţiei „Moldova Suverană” nu o poate pune nimeni la îndoială şi nu o poate contrazice, în mod special cînd este vorba despre operaţiunile contabile. Corectitudinea şi intransigenţa lui Ion Berlinski, redactorul-şef, sunt de-a dreptul supărătoare pentru cei care s-au gîndit măcar că l-ar putea atrage în capcane ilicite, dar şi în jocuri duplicitare în contextul politicii editoriale.

Din perspective editoriale, după cum bine ştiţi, am sprijinit persoana şi personalitatea domniei voastre din convingere, cu responsabilitate, sinceritate, dar şi din cauză că opiniile noastre cu privire la consolidarea statalităţii Republicii Moldova coincid.

Dacă Ion Berlinski ar fi fost un naiv şi un neprofesionist, ruptura dintre noi şi dumneavoastră s-ar fi întîmplat cu mult mai mulţi ani în urmă faţă de data decisă de domnia voastră. Am considerat că este lipsit de demnitate să venim la dumneavoastră şi să vă spunem despre toate diversiunile şi intrigile îndreptate împotriva noastă din tocmai „tabăra politică de susţinere” a domniei voastre şi a partidului pe care-l conduce. Pe de altă parte, nu puteam avea nici certitudinea că dumneavoastră ne-aţi fi ascultat în clipa în care s-ar fi invocat numele atotputernic al domnului Mark Tkaciuk, căci dumnealui este cel care ne-a determinat să vă adresăm aceste rînduri.

Mai întîi, venind vorba despre „tabăra politică de susţinere” a domniei voastre, aflaţi că am avut prilejul să constatăm, de-a lungul anilor, că această grupare nu ne-a agreat şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă spre a ne sabota şi distruge din simplul şi realul motiv că v-am fost loiali în exclusivitate, că Ion Berlinski nu a admis să se subordoneze editorial „preţioaselor indicaţii sau sugestii” ale d-lui Tkaciuk, dar şi pentru că dumneavoastră nu v-aţi amestecat în politica noastră editorială, nefiind deranjaţi nici cînd, conjunctural, am susţinut chiar inamici declaraţi de-ai domniei voastre, aşa cum a fost cazul în care l-am sprijinit pe acad. Mihai Cimpoi cînd a căştigat ultimul său mandat la preşedinţia Uniunii Scriitorilor.

Din cîteva surse din PCRM, a căror credibilitate nu poate fi pusă la îndoială, am fost informaţi despre o serie de infamii care ne-au revoltat peste măsură, aici fiind vorba de lansarea unor zvonuri denigratoare la adresa noastră, menite să ne discrediteze public şi să facă să planeze suspiciuni asupra corectitudinii şi onestităţii noastre.

Astfel, am fost informaţi că Mark Tkaciuk a lansat o ticăloasă dezinformare, potrivit căreia Ion Berlinski ar fi umflat ilegal statele de plată ale ziarului nostru cu un număr suplimentar de 30 de nume de colaboratori plătiţi fictiv. O minciună ordinară şi ruşinos de dezonorantă pentru cineva cu pretenţii de strateg ideologic şi intelectual rasat!

Dacă ar fi fost aşa, atunci fiţi sigur, domnule preşedinte, că acest lucru ar fi ieşit la iveală încă de cînd, în 2010, Guvernul a trimis fostul CCCEC pentru a ne verifica la sînge! Un exemplar al Raportului făcut de către ofiţerii CCCEC după efectuarea controlului i l-am înmînat celebrului Sergiu Sîrbu, asta ca să ştie ce şi cum! Aşa cum am sugerat mai sus, am fost ţinta mai multor diversiuni, dar asta chiar că a pus capac la toate şi nu pricepem cu nici un chip care-i rostul acestei acţiuni ruşinoase pentru autorul ei! Cui foloseşte şi la ce?

Probabil aţi remarcat faptul că din clipa în care, unilateral, aţi considerat că este inutilă susţinerea noastră, noi ne-am păstrat aceeaşi opţiune editorială pro-statalistă, dar nici nu v-am atacat sau criticat nefondat. Au fost critici şi vor mai fi, dar nu agresive şi nemotivate, ci în limitele obiectivităţii şi realităţilor politice.

Ţinînd seamă şi de această ultimă diversiune a d-lui Tkaciuk, suntem motivaţi să bănuim că dumnealui nu este tocmai străin de anumite procese judiciare grele îndreptate împotriva noastră în urmă cu mai mulţi ani, iar asta şi din simplul motiv că dl Tkaciuk este oarecum „înlănţuit amical” cu unii dintre cei care ne-au acţionat în judecată. Victor Bodiu şi Veaceslav Platon ştiu despre ce-i vorba!

Domnule preşedinte, dacă este să vorbim despre „tunuri financiare”, atunci să ştiţi că există un deputat al PCRM, membru al Comisia parlamentară de investigare a situaţiei de la Banca de Economii, care ar putea să vă spună mai multe despre cum „fugeau punguţele” cu bani împrumutaţi de la această bancă încă de dinainte de 2009.

Ofensa gravă care ni s-a adus, domnule preşedinte, am crezut de cuviinţă să o cunoaşteţi pe această cale, iar noi, pe dumneavoastră personal, vă asigurăm de întreaga noastră gratitudine!

„Moldova Suverană”