SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DEPUTAŢII ÎN PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

Onoraţi deputaţi!

Apelăm la ajutorul Dumneavoastră în vederea lichidării pericolului prăbuşirii blocului 19 de pe bd. Grigore Vieru, în urma reconstruirii nelegitime a subsolului, în mărime de peste 100 metri pătraţi, privatizat de către M. Casiadi şi vîndut ulterior, la 14.08.2014, dnei Ana Sandu. Concomitent, de la schimbarea proprietarilor acestui subsol, care, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, a fost privatizat, cu toate că pînă la moment conţine reţele inginereşti, deci a fost privatizat cu încălcarea legislaţiei în vigoare, riscul prăbuşirii clădirii în caz de un cutremur de pămînt nu dispare.

Este de menţionat că reconstruirea subsolului din acest bloc se petrece în lipsa documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare. Dat fiind că din subsolul situat sub scara a patra din blocul nominalizat au fost demolaţi pereţii de rezistenţă, nu ni se închid uşile, iar în pereţii interiori ai apartamentelor au apărut crăpături, care în permanenţă se măresc. Ne este groază să ne imaginăm ce se va petrece în caz de un cutremur de pămînt. Lucrările de reconstruire a subsolului au început în primăvara anului 2014.

De la începerea lucrărilor, pînă la momentul actual am abordat această problemă la majoritatea organelor abilitate cu dreptul şi obligaţiile de a asigura respectarea legislaţiei în vigoare în republică, în general, şi în special legislaţia privind respectarea calităţii în construcţii. Concomitent, nici unul din organele la care s-a abordat problema dată nu şi-a aplicat drepturile sale acordate prin lege, nu şi-a onorat obligaţiile sale întru lichidarea primejdiei în care se găsesc locatarii blocului menţionat.

La prima adresare din 21 mai 2014, Inspecţia de stat în Construcţii a răspuns, că problema dată nu ţine de competenţa sa şi a remis-o Primăriei pentru examinare. Totodată, conform Legii privind calitatea în construcţii, Inspecţia de Stat în Construcţii este organul unic de stat, abilitat cu exercitarea controlului statului asupra aplicării unitare şi întocmai a legislaţiei şi documentelor normative în construcţii de către autorităţile administraţiei publice locale, persoanele fizice şi juridice, implicate în activitatea de investiţionare, concepere, proiectare, autorizare, realizare, utilizare şi post-utilizare a construcţiilor, în producerea materialelor şi articolelor pentru construcţii.

La a doua adresare către acest organ, prin care s-a solicitat examinarea existenţei unui proiect autorizat, care ar asigura securitatea clădirii la reconstruirea subsolului dat, cît şi a autorizaţiei de reconstruire a acestuia, cu încălcarea termenilor stabilite de legislaţie (a doua adresare a fost din 15 iulie, iar răspunsul a fost dat la 19 septembrie 2014), s-a constatat executarea lucrărilor de reconstrucţie a subsolului în lipsa documentaţiei de proiect, a cărţii tehnice şi a persoanelor atestate în domeniul construcţiilor. Nu a fost menţionată lipsa autorizaţiei de construire, cu toate că conform datelor Primăriei mun. Chişinău, conform registrelor de înregistrare a autorizaţiilor de construire în perioada anilor 2011-2014, autorizaţie pentru reconstruirea încăperilor ne-locative de la subsolul blocului menţionat nu este eliberată (Loc-3082/11/14 din 25.06.2014).

Afară de aceasta, Inspecţia de stat în construcţii a mai comunicat că, din 14.08.2014, proprietar al acestui subsol a devenit dna Ana Sandu, căreia doar la 18.09.2014 i s-a înmînat prescripţia cu privire la sistarea lucrărilor pînă la lichidarea neconformităţilor depistate. Termenul de îndeplinire a fost stabilit în mărime de 30 de zile. Parvine întrebarea: de ce prescripţia privind sistarea lucrărilor nu a fost înmînată cu 2 luni în urmă fostului proprietar şi de ce organul dat nici nu-şi asumă răspunderea privind lipsa primejdiei de prăbuşire a clădirii, dar nici nu a luat oarecare măsuri pentru a evita această primejdie?

Doar faptul schimbului de proprietari şi măsurile aplicate de către Inspecţia menţionată nu lichidează riscul prăbuşirii clădirii în caz de un cutremur de pămînt, dar uşile aşa şi nu se închid, iar crăpăturile tot se majorează. În legătură cu problema dată, locatarii scării menţionate sînt lezaţi în dreptul de a-şi administra fără primejdii apartamentele sale privatizate. Parvine întrebarea: este doar o neglijenţă a funcţiilor de servicii a colaboratorilor Inspecţiei de stat în construcţii sau motivul este altul ? Care este cauza că poliţistul de sector a refuzat să se prezinte la faţa locului, concomitent cu colaboratorii Inspecţiei de Stat în Construcţii? Care este cauza pentru care, în încălcarea prescripţiei lucrările continuau, poliţistul invitat nu a sistat lucrările nelegitime ? Este oare o simplă neglijenţă a funcţiilor de serviciu, sau...?

Cu atît mai mult că la întrebarea adresată acestuia: ce ar trebui să facă locatarii pentru ca să fie lichidată primejdia parvenită în rezultatul reconstruirii nelegitime a subsolului, să se adreseze la Guvern, la Parlament? răspunsul a fost: «-şi ce, tot la mine se va întoarce pentru examinare». Aceasta denotă faptul că reconstruirea nelegitimă a subsolului este tolerată de către această persoană. Și nu numai. Nu vede pricina de a se implica în soluţionarea problemei date nici Procuratura mun. Chişinău. Procurorul mun. Chişinău a menţionat că există autorizaţia de reconstruire a subsolului din anul 2009, respectiv nu este temei de a se implica în problemă. Dar cum vine cu prevederile al. (1) şi (2) din art. 15 al Legii 163 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie nr.163 din 09.07.2010. Aceste alineate prevăd că de la emiterea autorizaţiei de construire pînă la începerea lucrărilor nu poate dura mai mult de 6 luni, în caz contrar autorizaţia îşi pierde valabilitatea şi urmează a se solicita o altă autorizaţie.

Dar, din anul 2009 pînă în primăvara anului 2014, cînd au început lucrările, adică timp de 5 ani, după cum ne-a comunicat Primăria, o altă autorizaţie de construire nu a fost eliberată. Iar ţinînd cont de faptul că colaboratorii Inspecţiei de stat în construcţii şi poliţistul de sector nu şi-au onorat obligaţiunile, conform funcţiilor sale de serviciu, poate era cazul să se implice Procuratura pentru a înlătura riscul prăbuşirii clădirii şi a restabili drepturile noastre la administrarea proprietăţii noastre private.

Unica nădejde de a ne restabili drepturile lezate este doar la Dumneavoastră, stimaţi deputaţi !

19.10.2014

Un grup de locatari ai blocului

19 pe bd. Grigore Vieru

Tel. de contact: 022 21-33-71

0798 28 630