SCRIITORUL EFIM TARLAPAN S-A STINS DIN VIATA

Poetul umorist şi satiric, memorialistul şi traducătorul Efim Tarlapan, Maestru al Literaturii, deținător al „Ordinului de Onoare”, s-a stins subit din viaţă pe 8 decembrie, la vîrsta de 71 de ani.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a confirmat dispariţia subită a poetului și a spus că ”este o pierdere irecuperabilă pentru literatura noastră”.

„Alături de Petru Cărare, Efim Tarlapan a reprezentat vîrful de lance al satirei şi umorului din literatura noastră. A fost o figură aparte, care a dat culoare generaţiei sale. Şi-a consacrat întreaga viaţă genului de satiră şi umor. A editat nişte antologii ale satirei şi umorului unice în întreg spaţiul românesc”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Efim Tarlapan s-a născut la 17 mai 1944 în satul Măgurele, raionul Ungheni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secţia de ziaristică (1970). Urmează Cursurile Superioare ale Institutului de Literatură "M. Gorki" din Moscova (1987). A fost redactor literar la ziarul "Viaţa satului", la Radioul republican, la Editura "Lumina" şi săptămînalul "Literatura şi arta".

A debutat editorial în anul 1974 cu placheta de versuri umoristice şi satirice "Scuzaţi pentru deranj". Ulterior a publicat cărţile „Tatuaje”, „Acarniţa”, „Cartuşiera”, „Îngerul din cerul gurii”, „Pro-Scris”, „Culegere de ghicitori”, „Epigrama daco-romană contemporană”, precum şi o serie de volume pentru copii.

Este autor al unor antologii de umor românesc şi universal: „Atlas comic” şi „Buturuga mică”, antologator al unor selecţii de referinţă: „O antologie cronologică a umorului românesc”, „Marea antologie a epigramei româneşti”, antologia epigramei româneşti, „Rîsul lumii la români”, antologie de epigramă universală, „Zîmbete pentru export” ş.a. Scriitorul a fost laureat al peste 50 de festivaluri şi concursuri de poezie satirico-umoristice desfăşurate în Republica Moldova şi România. Este deţinătorul mai multor premii şi menţiuni literare.

În 1996, lui Efim Tarlapan i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Literaturii” și în 2010 – „Ordinul de Onoare”. A fost membru de onoare al Uniunii Epigramiştilor din România.

Efim Tarlapan va fi înmormîntat la Cimitirul Central pe de strada Armenească din Chişinău.